Zašto je zdrava aronija

Otkako je stigla na pijace i u trgovine zdrave hrane, izazvala je interesovanje pristalice lečenja pomoću lekovitog bilja.

Ovu biljku možete da koristite u ishrani, između ostalog i u vidu čaja.

Karakteristike

Reč je o bobičastom voću, najsličnijem borovnici, a nosi i naziv sibirske borovnice.Kontinent njenog nastanka je Severna Amerika, odakle se našla i u Sibiru, gde je svojim opstankom dokazala da je otporna na hladnoću. Sibirska aronija opstaje na temperaturi čak 45 ispod minusa.

Grmolika je i ukoliko prostor nije u manjku raste do približno 200 centimetara. Delom koji se koristi u ishrani i lečenju smatramo plod čiji je ukus oporiji u poređenju sa ukusom borovnice. Sam ukus nije naročito privlačan, mnogi spravljaju sok od aronije.Evo zbog čega se sve više ljudi odlučuje da u svojim vrtovima sadi upravo aroniju.

Dejstva

Ova biljka spada u najmoćnije antioksidanse na planeti. Ranije su Indijanci koristili aroniju za ublažavanje stomačnih problema, dok su čajevi od lišća aronije korišćeni za ublažavanje povreda.

Spisak dragocenih svojstava aronije je dug, ali reći ćemo najbitnije: doprinosi boljoj cirkulaciji, čisti krv, dobar je saveznik u borbi sa glavoboljom i migrenom i povišenim krvnim pritiskom, pozitivno utiče na creva i želudac, otklanja dijareju, doprinosi imunitetu, onemogućava da se virusne i bakterijske infekcije razviju. Najdragocenije utiče na jetru i žuč.

Bitno je pomenuti da aronija obezbeđuje adekvatnu funkciju i lučenje hormona štitne žlezde, kao i pankreasa te je preporučljiva u terapiji kod šećerne bolesti. Doprinosi i boljem zarastanju kože na mestu povreda, obezbeđuje duži mladolik izgled kože i zaštita je od ultravioletnih zraka.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: