Zatvor ili nemogućnost pražnjenja creva

Ritam pražnjenja creva je različit i zavisi umnogome od načina života, starosti i životnih navika. Obično se normalnim smatra od 3 puta dnevno do jednom u tri dana. Ukoliko se to poremeti i pražnjenje se dešava ređe od dva puta nedeljno, reč je o zatvoru, odnosno neredovnom, oskudnom ili neprijatnom pražnjenju creva uz tvrdu, suvu stolicu.

Uzroci zatvora mogu biti različiti. Najčešći oblik zatvora je hronična opstipacija, ili u narodu poznato još i kao ,,lenja creva’’, i u velikom broju slučajeva je uzrokovan lošim načinom života. Obično pogađa osobe koje se slabo keću, ili rad posao koji ih ,,veže za kancelarijski sto’’, kao i osobe koje previše često konzumiraju industrijski obrađenu hranu sa premalo biljnih vlakana. Upravo iz tog razloga, ovaj problem najčešće pogađa stariju populaciju. Takođe, pojavi zatvora mogu doprineti i lekovi koji deluju umirujuće na nervni sistem, odnosno sedativi, kao i lekovi za umanjenje bolova i dodaci ishrani na bazi gvožđa i kalcijuma.

Trudnice neretko imaju zatvor zbog hormonskih promena i povećanog spoljnjeg pritiska na creva. I neke bolesti se mogu javiti kao uzročnici zatvora, ali u manjoj meri, kao npr.parkinsonova bolest, moždani udar, dijabetes… Najopasnija bolest koja ide uz zatvor je svakako tumor debelog creva, ali se tad pored zatvra javljaju i drugi simptomi poput krvarenja, bolova u trbuhu…

Ukoliko se radi o ,,običnom’’ zatvoru, mnogo toga možemo učiniti i sami. Naravno, najvažnije su redovna fizička aktivnost uz pravilnu ishranu, obogaćenu biljnim vlaknima. Ona se nalaze u voću, vlaknastom i skrobnom povrću i neobrađenim žitaricama.

Preporučuje se smanjen unos industrijski obrađenih žitarica, poput belog brašna, soje, pirinča… Umesto njih povećajte unos muslija, ražanog hleba ili hleba od heljdinog brašna. Od voća se jedino ne preporučuju banane, jer se njena vlakna ne razlažu u organizmu, zadržavaju vodu i nadražuju creva. Unosite što više mlečnih proizvoda jer oni imaju probiotičko dejstvo. Koristite mineranu vodu bogatu magnezijumom i povećajte dnevni unos tečnosti. Možete koristiti i dodatak ishrani na bazi magnezijuma, ali prethodno se posavetujte sa lekarom. Pošto uz zatvor često ide i nadutost stomaka, redovno konzumirajte čaj od kamilice li zeleni, koji će smanjiti osećaj nadutosti.

Ukoliko se pridržavate navedenih saveta, i ipak ne dođe do poboljšanja, u nekim slučajevima čak i do pogoršanja, potrebno je potražiti savet lekara koji će vam prepisati neki od laksativa ili preporučiti određene dijagnostičke pretrage, ukoliko je problem ozbiljniji.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: