Zbog čega nastaju iritacije na koži

Neretko se može dogoditi da na svojoj koži primetite znake različitih oblika iritacija, čak i onda kada izrazito vodite računa o ličnoj higijeni i kada naizgled ne prepoznajete razlog zašto se to dešava. Iritirana koža može izazvati osećaj nelagodnosti, mogu se javiti alergije, osip ili svrab. Prepoznajte šta irirtira vašu kožu i izbegnite iritacije.

Ako je tako, potrebno je da znate da vaša koža svakodnevno dolazi u dodir sa različitim alergenima i da upravo to može uzrokovati pojavu iritacija. Alergeni, nisu prisutni samo u namirnicama kojima se hranite ili u preparatima kojima negujete kožu. Naprotiv, njih ima gotovo svuda oko vas.

Konkretno, čak i odeća, ali i prašak ili omekšivač koji koristite za veš, mogu uzrokovati probleme sa kožom. Uz to, koža može biti iritirana i nakon upotrebe određenih parfema, kao i nakon dolaska u dodir sa pojedinim sredstvima koja obuhvata kućna hemija. Zato, budite oprezni.

Uvek birajte odevne predmete koji su mekani i prijatni za kožu. Grube tkanine, među kojima su čak i neke potpuno prirodne kao što je recimo vuna, mogu biti do te mere agresivne da uzrokuju čak i pojavu ekcema na koži. Prirodni materijali kao sto je pamuk su uvek dobar izbor. Izbegavajte sintetičke materijale.

Takođe, vodite računa o tome da vaša odeća, peškiri ili posteljina u kojoj spavate, budu uvek dobro isprani i da omekšivač za veš koji koristite ne sadrži grube sastojke koji mogu iritirati kožu. Najčešće, omekšivači za veš koji imaju parfemsku notu mirisa, mogu uzrokovati pojavu osipa i svraba na koži. Ako to primetite, promenite omekšivač za veš ili jednostavno prestanite da ga koristite, bar kada su u pitanju stvari koje dolaze u direktan kontakt sa kožom.

Kada je reč o sredstvima namenjenim za održavanje higijene prostora, mnoga od njih sadrže supstance koje su grube i kao takve štetne za kožu. Čak i isparenja takvih sredstava imaju negativan uticaj. Zato, bez obzira da li koristite sredsvo za skidanje kamenca u kupatilu, sredstvo za čišćenje staklenih ili drvenih površina, ili bilo koje tome slično sredstvo, obavezno koristite zaštitne rukavice i nakon upotrebe takvog sredstva provetrite prostor.

Osim toga, budite oprezni i kada je u pitanju upotreba sredstava za ličnu higijenu i negu. Mnoga sredstva, kao što su sapuni, šamponi ili kupke, mogu sadržati sastojke koji isušuju i oštećuju kožu. Konkretno, sapuni kojima svakodnevno održavate higijenu ruku, često su puni sode koja ima štetan uticaj na kožu.

Na listi štetnih sastojaka ovih proizvoda, nalaze se i različiti kozmetički konzervansi i elementi kao što su paraben, ali i glikolna, askorbinska ili para-aminobenzoidna kiselina. Ovakvi elementi, u svetu kozmetičke industrije, nalaze primenu i kada su u pitanju kreme za negu tela i lica, ali i kreme za sunčanje.

Zato, ukoliko primetite bilo koji oblik iritacije na koži, a znate da ste nedavno počeli da koristite neko novo kozmetičko sredstvo, obavezno proverite njegov sastav i promenite ga ukoliko ustanovite da vam izaziva probleme na koži.

Važnost takvog postupka, ogleda se u tome što česte iritacije kože, mogu usloviti da koža postane trajno osetljiva i oštećena, da brže stari ili bude podložna daljim iritacijama.

Da bi ste sprečili starenje kože, postoje jako dobri tretmani kao što su botoks i fileri.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: