Žene žive duže od muškaraca!

Opšte je poznato to da žene žive duže od muškaraca, ali mali broj ljudi razume zašto je to tako. Stručnjaci su naveli osnovne razloge zbog kojih žene nadžive muškarce, a oni mogu poslužiti kao podsticaj muškarcima da uvedu određene promene u život i tako produže svoj životni vek.

ženne

Snažnije su i u fetalnom razdoblju

Istraživanja pokazuju da devojčice pokazuju veću snagu još u materici. Otpornije su na infekcije, brže se fizički razvijaju i jače su. Dakle, od samih početaka žene su snažnije i borbenije od muškaraca.

Manje se izlažu riziku

Treći po redu uzročnik smrti muškaraca su povrede u raznim nesrećama. Za razliku od žena, muškarci se upuštaju u riskantnije situacije koje znaju dovesti do ozbiljnih povreda. Glavni krivac za to je prednji deo mozga, zadužen za odgovornost i procenu rizika, a on se kod muškaraca razvija sporije nego kod žena.

Otpornije su na srčane bolesti

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti i muškaraca i žena, ali kod muškaraca se javljaju u ranijoj životnoj dobi – već u tridesetim. Kod žena se pojavljuju kasnije i to za čitavu deceniju jer ih na neki način štiti menstrualni ciklus, odnosno srčane bolesti nisu im tolika pretnja sve do menopauze, kada postaju osetljivije.

Imaju bolji društveni život

Muškarci možda imaju više prijatelja, ali ženska prijateljstva su puno čvršća i bliskija. To znači da su žene u svojim odnosima s prijateljicama i prijateljima krajnje otvorene i dele i dobro i zlo. Muškarci najčešće ćute i gutaju sve u sebi, a to se na kraju odražava na njihovo zdravlje.

Bolje se brinu za svoje zdravlje

Žene češće posećuju lekara od muškaraca. Istraživanja pokazuju da su bolje i u prevenciji. Za razliku od muškaraca, puno pre shvate da je vreme da promene životne navike ako žele biti zdrave. Pored toga, češće odlaze na sistematske preglede. Sve to utiče na njihovu dugovečnost i bolje zdravlje.

Izvor: Kucnilekar.com

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: