Žuti čaj

I premda spada u najefiksnija prirodna sredstva za mršavljenje, žuti čaj se već dugo jako retko koristi zato što se obrađuje na malo teži način. U istočnjačkom lečenju koristi se duže od hiljadu godina.

Ovaj čaj se dobija iz pupoljaka i lišća biljke Camellia sinensis, kao što je to slučaj i sa drugim sortama čajeva – zelenim, crnim, belim i oolong čajem.
Ali, proces fermentacije i oksidacije žutog čaja je duži nego kada se radi o zelenom čaju, ali kraći u odnosu na vreme za koje oksidišu crni i oolong čaj. Karakterističnu žutu boju dobija od lišća koje je tek delom oksidisalo. Proces sušenja je dosta spor.

Žuti čaj raspolaže antioksidansima koji se mogu pohvaliti veoma jakim protivupalnim, antioksidansnim i antikancerogenim dejstvom.
Antioksidansi kojima obiluje spadaju u grupu katehina/polifenola a oni spadaju u najsnažnije koje je moguće uneti ishranom.
Žuti čaj raspolaže i dijetalnim enzimom EGCG koji efikasno pomaže razgradnji masnih ćeija, doprinosi boljoj probavi, apsorpciji i metabolizmu. Zahvaljujući svemi tome, žuti čaj je neprikosnoveni pomoćnik u mršavljenju.

Da bi učinak bio efiksan, da biste uživali u ovom čaju neophodno je da poštujete poseban način spravljanja. Voda ne bi smela da bude proključala, nego temperature između 70 i 80 stepeni. U litar vode ide 15 – 25 grama žutog čaja ili jedna supena kašika, a na 2 decilitra jedna kafena kašičica. Čaj unutar vode ne bi smeo da ostane duže od 3 minuta.

Kao i zeleni čaj, i žuti čaj raspolaže kofeinom, ali manje, pa bi trebalo biti pažljiv u konzumiranju. Grešite ako mislite da ćete obilnim unošenjem ovog čaja uspešnije smršati. Istina je drugačija: ukoliko ne budete umereni, žuti čaj gubi svoju efikasnost i moguće su smetnje u radu srca i povišen krvni pritisak.

Listiće žutog čaja bi trebalo da nabavljate isključivo u apotekamai prodavnicama koje prodaju čajeve, zato što su se u prodaji pojavili čajevi kojima je niža cena, ali i kvalitet.
Kupljeni proizvod stavite u posude sa poklopcem, u suvoj, tamnoj i hladnoj prostoriji.
Tvrdnje stručnih ljudi su da, ako umereno jedete, vežbate i pijete jedan litar žutog čaja na dan, za 30 dana možete da smršate za 5 – 7 kilograma.

Vrlo važno je reći da je sasvim efiksan isključivo ako mu ne dodajete šećer, nego samo kap – dve sojinog mleka, da bi antioksidansna dejstva bila još jača.

Konzumiranje žutog čaja doprinosi da izgledate mlađe i sveže.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: