Detoks dijeta: Očistite svoj organizam i smršajte 10kg uz pomoć ove hrane!

Nakon serije slava, proslava i ostalih gastronomskih dešavanja kojima smo bili izloženi mesecima, sada je pravo vreme za jednu detoks dijetu. I, prema rečima Christine Gerbstadt, autorke knjige „Doctor’s Detox Diet“– nije nam potrebna neka posebna dijeta i izmena režima ishrane jer sve nam je već na dohvat ruke!

Evo koja hrana pomaže u detoksikaciji organizma.

#1. Ananas

Tropsko voće poput ananasa obiluje vitaminima B i C, antioksidantima i mineralima poput mangana i bakra koji su odlični u čišćenju organizma i podsticanju boljeg rada digestivnog trakta.

#2. Artičoke

Artičoka je mediteranska biljka, nezaobilazna namirnica u italijanskoj i francuskoj kuhinji. Ono što je čini odličnim izborom za detoks dijetu jeste činjenica da je bogata antioksidantom silimarinom koji smiruje digestivne probleme i potpomaže rad creva; a tu je i supstanca cinarin koji pomaže telu u razbijanju masti. Možete ih jesti kuvane, u salati i predjelima ili napraviti supe i čorbe od njih.

#3. Jabuke

Jabuke su bogate antioksidantima, zatim pektinom koji potpomaže izbacivanje toksina iz organizma; sadrže celulozna vlakna koja podstiču pražnjenje creva i slično. Zbog toga je ova voćka nezaobilazna namirnica kada je u pitanju detoksikacija tela; ne kaže se za džabe „Jabuka na dan oteraće doktora“.

#4. Repa

Repa je povrće bogato vitaminima B3, B6, C i beta karotenom; pored toga sadrže dosta vlakana, gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma – svega što je neophodno za bolji rad debelog creva i digestivnog trakta. Pored toga, repa stimuliše rad jetre i žučne kese, te je dobra za detoksikaciju.

#5. Brokoli

Brokoli, iako mnogo nisu oduševljeni njime, predstavlja povrće koej je jako važno za naše sveukupno zdravlje. Kako je bogat (prebogat) antioksidantima, ova namirnica potpomaže varenje i detoksikaciju organizma, te je vrlo preporučljiva za čestu konzumaciju. Možete ga jesti sirovog ili barenog, praviti supe i čorbe, dodavati u predjela, salate i glavna jela – kakogod, samo ga jedite i učinićete sebi veliku uslugu.

#6. Zeleni čaj

Zeleni čaj u sebi sadrži katehine – antioksidans flavonoida koji ubrzava aktivnost jetre i stimuliše enzime varenja. Jedna šolja dnevno ovog čaja, oteraće brojne zdravstvene tegobe i pročistiti organizam brzo, jednostavno i lako.

#7. Limun

Limun je prirodni diuretik i voće koje sadrži antiinflamatorna svojstva. Pored toga, vitamin C kojeg ima u izobilju, potpomaže topljenje kilograma, troši kalorije i čisti probavni sistem i stimuliše rad bubrega i creva. Topla ili hladna limunada učiniće čuda!

#8. Beli luk

Zanemarite miris koji za sobom ostavlja, beli luk je riznica antioksidantima koji se bore protiv toksina u organizmu, čineći ga odličnim za detoksikaciju. Dodajte ga u salatu, pri pečenju mesa ili u pasta sosu i uživajte u predivnim ukusima, znajući da činite dobro za sebe i svoje zdravlje.

#9. Voda

Tako jednostavno a tako efektno! I, mada zvuči kao nepotrebno pominjati – upravo vodu najčešće zanemarujemo kada je čišćenje organizma u pitanju. Preporučenih 8 čaša dnevno (i još više, ako vežbate) je upravo ono što nam je potrebno za hidrataciju tela i pročišćavanje od toksina i svih štetnih sastojaka iz organizma i tako je lako!

#10. Šargarepa

Šargarepa spada u jedne od omiljenih namirnica u detoks dijeti, zbog činjenice da obiluje antioksidantima, vitaminima, mineralima i beta karotenom kojipodstiču bolju probavu i čiste organizam od toksina. Najbolje je jesti je sirovu ili u vidu soka.

Pored navedenih namirnica, preporučljivo je jesti što više sirovog i zelenog povrća, orašastih plodova i citrusnog voća – sve ove namirnice pomažu u pročišćavanju organizma, podstiču bolji rad unutrašnjih organa, regenerišu kožu, poboljšavaju ten i sveukupno popravljaju naše zdravlje.

izvor: kucnilekar.com

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: