5 Zdravih čajeva koje trebate isprobati

Na našim prostorima, čajevi imaju vrlo dugu i bogatu tradiciju. To sve naravno nije bez razloga. Čajevi su izuzetno zdravi i postoji na desetine dobrih čajeva od kojih svaki može biti dobar za neki odredjeni zdravstveni problem – podizanje imuniteta, za bolje probavu, za bolji rad bubrega i još mnogo toga drugog.

Čajeve uglavnom možete piti u toplom i hladnom obliku, a mogu se pored unutrašnje upotrebe koristiti i za spoljašnje stvari poput tretiranja nekih opekotina, raznih bradavica, ožiljaka i slično.

U ovom tekstu ćemo se dotaći 5 vrlo zdravih i popularnih čajeva koje bi trebalo da isprobate ukoliko već niste i steknete naviku da ih redovno koristite ukoliko vam se budu dopali i budu vam prijali.

cajevi

5 Zdravih čajeva koje trebate isprobati:

1) Čaj od koprive

Velika većina vas je verovatno već pila čaj od koprive, ali ukoliko niste ili ga ne pijete redovno – možda bi trebalo da počnete. Pogotovo ukoliko imate problema sa bubrezima, nedostatkom gvoždja i slično. Prednost čaja od koprive je što se lako pravi tj vrlo lako možete u svom dvorištu ili svojoj okolini naći koprivu, ubrati je, isprati, osušiti i od nje praviti čaj.

2) Čaj od macine trave

Čaj od macine trave možda nije toliko poznat i popularan kao čaj od koprive, ali je izuzetno zdrav i ako ga niste pili, možda je baš sada vreme da počnete. Glavna lekovita svojstva čaja od macine trave ili kako se još naziva očajnice su: dobro deluje na problem insomnije tj nespavanja, ublažava prehlade poboljšavajući celokupni imunitet organizma, zatim u kombinaciji sa virkom može biti odličan kod problema neplodnosti, a može se vrlo efikasno koristiti i u spoljašnjoj primeni za brže i lakše zarastanje odredjenih rana.

3) Čaj od nane

Ovaj čaj verujemo da nema ko ga nije pio bar jednom u životu. Nana na našim prostorima ima vrlo dugu tradiciju i jako je zdrava. Možete za nju još čuti nazive i menta ili pepermint. Nana je izuzetno dobra u sledećim slučajevima: kod problema sa sporim i teškim varenje, nadimanje stomaka, slabim imunitetom koji treba pojačati, kod problema sa prevelikim stresom i nervozom, kod problema gojaznosti i još mnogo toga drugog.

4) Čaj od djumbira

Djumbir je poslednjih godina doživeo neverovatnu popularnost u raznim oblicima primene, a vrlo često ga ljudi konzumiraju uprvo u obliku čaja. Za djumbir se smatra da čak može pomoći u prirodnom lečenje raznih malignim oboljenja. Takodje, podiže imunitet celog organizma. Najčešće se koristi u kombinaciji sa medom.

5) Čaj od peršuna

Pored 4 gore navedena čaja, želimo spomenuti i čaj od peršuna. Peršun je izuzetno zdrav zeleniš a čaj od njega pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba kao što su: artritis, problemi sa reumom i ukočenošću pogotovo kod starijih osoba, zatim kod problema sa jetrom i bubrezima – pokazao se kao vrlo efikasan detoksikator i čistač organizma od štetnih materija u telu. Poznato je čaj od peršuna da ima i svojstvo antioksidansa pa se u našem telu može boriti protiv slobodnih radikala koji nam mogu činiti štetu. Vrlo je zanimljivo da se ovaj čaj posebno preporučuje ženama posle porodjaja jer ima umirujuće dejstvo.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: