Afte

Afte su naziv za manje ranice, u beloj, sivoj ili žutoj boji, koje se formiraju u usnoj duplji, mahom na površini jezika. Kada se formiraju, dolazi do pojave beličastih mehurića koje okružuje crvena ivica. Propratna pojava je i osećaj svraba i bola, što traje narednih par dana.

I dalje se ne zna pouzdano šta uzrokuje pojavu afti. Pretpostavlja se da se javljaju kao posledica stresa, povrede tkiva, osetljivosti na pojedinu hranu, infekcija ili manjka vitamina. Dešava se i da neke namirnice dovedu do afti, kao što je voće koje sadrži limunsku kiselinu, kao i orah ili paradajz.
U nekim slučajevima afte ukazuju na neke bolesti – leukemiju, tuberkulozu, anemiju, Crohnovu bolest, različite infekcije i drugo.

Afte se dele na dva tipa – jednostavni i složeni.

Jednostavne afte se javljaju par puta u toku godine, a povlače se u roku od nedelju dana. Nastaju od 10. godine. Učestalije se javljaju kod ženskog pola, a ponekad su i ”nasledne” u porodici.

Složene afte su mnogo upornije i zadržavaju se mnogo duže. Kada se izleče, odmah se formiraju druge afte.
Nema određenog leka protiv afti, ali u blagim slučajevima ima načina da se pomogne: izbegavanje kisele i jako začinjene hrane, stavljanje leda na površinu afti, nanošenje masti sa fenolom i ispiranje usne duplje rastvorima difenhidramina ili hidrogen – peroksida.

Kada se radi o o ozbiljnijim oblicima, neophodno je potražiti savet lekara. Lekar će Vam savetovati upotrebu rastvora sa kortikosteroidima, ili možda anestetik lidokain.
Ozbiljniji oblici afti neretko su u kombinaciji sa povišenjem telesne temperature, a ponekad su posledica oštrih zuba ili upotrebe pomagala za zube.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: