Alge u ishrani

Iako je njihova šira primena u ishrane poznata tek od skoro, alge se u ishrani mnogih naroda koriste već hiljadama godina. one svakako spadaju u najkvalitetnije namirnice koje su mogu koristiti u ishrani, a od skora su dostupne i na našem tržištu, i u suvom i u svežem obliku.

Alge u ishrani

Alge su biljke izuzetno bogate mineralima, vitaminima i proteinima jer ih po gramu suve materije sadrže više od bilo koje druge hrane. Sadrže i lako svarljive ugljene hidrate što je jako bitno u ishrani, jer složeni ugljeni hidrati ometaju normalan rad organa za varenje. Osim navedenog, sadrže još i esencijalne masne kiseline koje blagotvorno utiču na razlaganje masnih naslaga. Imaju povećan sadržaj joda i zato mogu delovati na normalizovanje rada štitne žlezde. Zbog visokih sadržaja natrijuma, kalijuma, kalcijuma i sulfata, osim u ishrani, poznatija je njihova upotreba u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Uloga algi je da čiste organizam, tako što vezuju za sebe kisela dejstva industrijski prerađenih proizvoda i tako pomažu uspostavljanju normalne bazne sredine u organizmu. Takođe, one jačaju naš probavni sistemi potpomažu rad creva, bubrega, kao i reproduktivne organe. One su vrhunski čistači krvi jer su najveći prirodni izvor hlorofila. Dokazano je i da ukoliko se konzumiraju makar jednom mesečno, trajno snižavaju povišen krvni pritisak i pomažu razgradnju masti i nakupljene sluzi iz belančevina, koju uzrokuje preveliki unosi mesa, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera. Uopšte gledano, konzumiranje algi jača organizam i utiče na dugovečnost. Dokazano je da alge omogućavaju organizmu da se oporavi od nagomilanog stresa brže i delotvornije nego mnogi lekovi. Zato se preporučuju sportstima i osobama koje se bave napornim fizičkim radovima.

Upotreba algi

Upotreba algi je veoma jednostavna. Ukoliko ste ih kupili u komadima, najpre e operu i stave u toplu vodu da nabubre i smekšaju, a zatim mogu da se iseckaju i dinstaju s povrćem ili kuvaju u supama. Ukoliko su alge u prahu, koriste se kao dodatak salatama i ostalim jelima jer su lako svarljive. Takođe, od algi u prahu se mogu kuvati i čajevi koji su jako blagotvorni za probavu.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: