Čemu služi sauna‏

Blagotvorna dejstva i moći saune su zaista mnogobrojne.
Zato, kada sledeći put budete imali na umu da se uputite u saunu, nemojte se dvoumiti. Već obavezno, nezaboravite da se prisetite svih razloga zašto je dobro ići u saunu. O tim razlozima, govorićemo u nastavku teksta.

Čemu služi sauna?

Sauna, kako se obično misli, služi da detoksikuje organizam i da opusti duh i telo. To je tačno. Međutim, to definitivno nije njena jedina svrha.
Sauna ima mnogo širi i veći dijapazon svog delovanja.

Konkretno, boravak u sauni je izuzetno koristan za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Evo i objašnjenja zašto. Pri boravku u sauni, telo postaje izloženo povišenoj temperaturi prostora. Usled toga, dolazi i do zagrevanja tela i krvotoka. Kako se krvotok zagreva, tako svi njegovi činioci, odnosno vene i kapilari počinju da se šire, a protok krvi se ubrzava. Širenje vena i kapilara, pospešuje njihovu elastičnost i otpornost. Pritom, usled ubrzanja protoka krvi, srce počinje brže da kuca, kako bi pumpalo krv i na taj način srčani mišić postaje jači.
U prilog ovoj činjenici, govori i podatak da se sauna preporučuje i kao terapija obolelima od angine pektoris, ali i pacijentima koji su preživeli infarkt srca. Pritom, takvi pacijenti ne bi smeli da posećuju saunu bar dva do tri meseca od trenutka preživljavanja infarkta.

Sauna izuzetno deluje i na probleme sa bolovima u koštanom i mišićnom sistemu.
To se dešava iz razloga što upaljenim i bolnim zglobovima, kostima i mišićima, prija povišena temperatura prostora.
Dokazano je da mnogi simptomi, brojnih koštanih i mišićnih oboljenja kao što je recimo reumatoidni artritis, nestaju prilikom i nakon boravka u sauni. Ono što je u tom slučaju važno, jeste da osoba koja ima problema sa bolovima u kostima ili mišićima, iz saune nikako ne izlazi u drastično hladan prostor i da u njemu ne provodi dugo vremena.

Sauna ima pozitivan uticaj i kod problema sa respiratornim organima.
Konkretno, osobe koje imaju problema sa disanjem, bilo da pate od astme, bronhitisa ili bilo kog trećeg zdravstvenog poremećaja praćenog gušenjem, osećaju primetno i drastično poboljšanje tokom boravka u sauni.
U tom slučaju efekat je sličan kao kod uticaja saune na krvotok. Dakle, pri boravku u prostoru sa povišenom temperaturom, kakav je sauna, dolazi do širenja disajnih kanala i na taj način ubrzava se i poboljšava transport kiseonika do bronhija.

Sauna je idealna i kao podrška i sastavni deo u terapiji lečenja stanja anksioznosti, blagih i pojačanih oblika depresije i drugih poremećaja psihičkog stanja.
To se dešava zato što je dokazano da visoka temperatura deluje opuštajuće i okrepljujuće na psihu. Boravak u zagrejanom prostoru kakav je sauna, mozak detektuje kao asocijaciju na leto, a poznato je da su zdravstveni poremećaji kao što su anksioznost i depresija u intezivnom opadanju i stagnaciji tokom leta.
Sauna kako smo gore već napomenuli savršeno detoksikuje organizam, a to se dešava tako što se pri izloženosti visokoj temperaturi telo znoji i na taj način izbacuje sve vrste toksina, odnosno štetnih materija.
Sauna čuva i pospešuje lep, zdrav i blistav ten.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: