Dečije igraonice – nova tradicija novih generacija

Od kako se dečiji rođendani slave kao posebne porodične svečanosti (a ta tradicija ipak nije toliko duga), majke i bake su se utrkivale da njihovo miljenče ima bolji, interesantniji, bogatiji i neobičniji doček za svoje drugare, a naročito, za njihove odrasle pratioce jer, zapravo, njih je i trebalo impresionirati. Kao uostalom i danas. Ipak, tada su prilike bile nešto drugačije… Majke su uglavnom bile domaćice i mogle su da posvete nekoliko dana unapred za pripremu đakonija i dovođenje kuće „pod konac“. Odmah je jasno koliko to danas gotovo da nije izvodivo: žene provode na radnom mestu rame uz rame sa muškarcima i jedva da imaju slobodan dan u toku sedmice. Tako, proslava rođendana postala je prava mala noćna mora, izvor stresa i napetosti među članovima porodice.  A rešenje je došlo pre nekoliko godina u vidu dečije igraonice.  U početku je ponuda bila relativno štura i glavna prednost je bila što ne morate vi nekoliko dana pred rođendan da „padate s nogu“, već se aranžman uplati u igraonici, goste dočekate tamo, provedu nekoliko sati i to je to. Čišćenje nije vaš posao. Danas je pred roditeljima sasvim nova problematika: izbor dečije igraonice, aranžman, ketering… a na kraju i cena ovakvog zadovoljstva.

Dečije igraonice lakše organizuju zabavu za decu različitih uzrasta

Često ćete čuti, dok se vi dogovarate o organizaciji rođendana, kako baka i deka negoduju na ideju dečije igraonice, ne shvatajući, zbog čega se to više ne odvija u domaćinstvu. Jednostavno, vreme je deficitarno dobro, a i nove generacije dece jednostavno više nisu onakve kakvi ste vi bili dok ste odrastali. Digitalna era, mnoštvo crtanih filmova, igrica i kompletnog audio-vizuelnog sadržaja koji je danas deci dostupan,  čine da im mašta radi na sasvim drugi način i njima za zabavu nije dovoljno ono čime smo se mi kao deca oduševljavali. Zato je možda i najbolje ovakva okupljanja prepustiti menadžerima dečije igraonice.Šarene lopte, dvorci, tobogani, ljuljaške i tramboline koje su nezaobilazni činioci dečijih igraonica treba dobro osmotriti pre zakupa. Sva ih deca vole, ali svi se oni razlikuju u pojedinim detaljima i zato budite obazrivi u odabiru jer ne želite da sve organizujete, dočekate sa slavljenikom njegove ili njene goste da bi oni narednih nekoliko sati u igraonici proveli dosađujući se. Imajte uvek na umu uzrast gostiju koje očekujete. Tako, ukoliko slavite rođendan za dvogodišnjaka gde će većina zvanica biti njegovog uzrasta, dečja igraonica trebalo bi da bude opremljena mekanim, punjenim igračkama i lopticama, transparentnim bojama i preprekama koje će ovi mališani lako i najvažnije, bezbedno savlađivati.  Obavezno pitajte menadžera kakvu muziku puštaju deci, pa ako vam se izbor ne dopada, na vreme napravite kompilaciju primerenu uzrastu dece koju očekujete. Stvar je jednostavna, dečije igraonice imaju tu mogućnost da za decu bilo kojeg uzrasta organizuju prigodan program, imaju i prostor i sva druga tehnička sredstva.

Cena zakupa termina dečije igraonice zavisi od samog lokala, ali i onoga što vi navedete kao vaše želje

Idolazimodosuštine “problema”, atojeodnos željazarođendanskuproslavuicenetakvogaranžmanadečijeigraonice… Minimalnacenaokotrihiljadedinarapodrazumevasamoiznajmljivanjeprostoradečjeigraonicepasvedoonih čijacenaiznosiido 700 evra, au čijuponuduulazeiketeringzadecuinjihoveodraslepratioce, tortu, piće (sokoviivoda), aliiprogram. Dečijeigraoniceobičnonudeklovnove, balondžije, animatoreifotografe…UBeograduprosečnacenaznatnoodskačeodgradovauunutrašnjosti, alibiloda živiteugradu, varošiciilipakuselu (ukojimajetakođesadaipodve-tridečjeigraonice) postojestvarinakojetrebaobratitipažnjukakobipremeštanjeproslaveizkućeudečjuigraonicuzaistaopravdalopočetnuideju: proći štolakšeibezbolnije, a da to sve na kraju ne bude i preskupo.

Treba li dečije igraonice da dozvole točenje alkohola i duvanski dim?

Razmislite, sigurno da niko ne želi da mu se deca dave u duvanskom dimu dok se sa drugarima igra i u prvi mah, možda bi odgovor na pitanje, treba li dečije igraonice da dozvole pušenje, bio odlučno negativan. Kad malo razmislite, pitanje uopšte nije lako. Žestoka je rasprava mama na forumima koji se bave pitanjem odabira dečjih igraonica, kako i da li uopšte treba dozvoliti prostor pušačima koji svoju decu dovedu na rođendan. U letnjem periodu i ako igraonica ima baštu, to je nebitno jer se svi nekako snađu. Ipak, ako druženje u igraonici planirate tokom hladnih i kišnih dana trebalo bi da isplanirate šta ćete sa roditeljima kojima teškopada da se na 2-3 sata koliko obično traje termin u dečjoj igraonici, liše duvanskog dima.Ukoliko ste spremni da im pružite taj ustupak, budite sigurni da dim cigareta neće dospeti u prostoriju za decom, da je i taj prostor dobro provetren a da se uz to, i roditelji sa cigaretama ne osećaju kao građani drugog reda. Dečije igraonice često imaju prostoriju za pušače, ali da je ona toliko skučena da i jedna zapaljena cigareta presedne svima. Što se tiče alkohola, to je više pojedinačna odgovornost roditelja koji doprate svoju decu. Piće za odrasle obično ide iz šanka dečije igraonice i oni mogu da naruče šta im je volja (gledajte da I taj deo što preciznije ugovorite sa menadžerom dečije igraonice jer najčešće baš na ovu stavku dođe dodatni ceh na kraju)

Posluženje i torta mogu biti u vašoj ili u režiji dečije igraonice

Odluka o keteringu na zabavi vašeg mališana u najvećoj meri određuje cenu zakupa dečije igraonice. Ukoliko odaberete „all inclusive“ varijantu, menadžer će vam spram očekivanog broja gostiju dati računicu za hranu i piće za decu i odrasle. Gotovo da nije bilo slučajeva u ovakvom aranžmanu da je neko ostao gladan, čak je praksa da se višak hrane nakon proslave pakuje za nošenje kući. Ipak, već na prvi pogled cenovnika dečijih igraonica, vidi se da je ova varijanta znatno skuplja od onih u kojima vi donosite deo hrane i pića ili pak kompletno posluženje. Kao što smo ranije napomenuli, obavezno pitajte da li šank za odrasle ulazi u cenu zakupa dečje igraonice ili će vam se taj račun dostaviti naknadno kako ne biste imali neprijatnih iznenađenja. Ukoliko rešite da je za vas bolje da sami pripremite ili kupite hranu za vaše male i velike goste, imajte na umu da li vam gosti na druženje dolaze s posla kada su verovatno pregladneli ili ih očekujete posle ručka, a bitan factor je i doba godine pa obično zimi imaju bolji apetit I prijaju im drugačije stvari od onih kojima bi se obradovali po letnjoj vrućini… Oni najmanji teško da će nešto sami pojesti, dok će oni malo stariji uglavnom nešto usput pokupiti.

Aleksandra Malušev

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: