Dijabetes – šećerna bolest

Među brojnim vrstama hroničnih bolesti čije potpuno izlečenje nije moguće, a koje su prisutne i predstavljaju zdravstveni problem velikog broja populacije, nalazi se i dijabetes, u narodu poznatiji kao šećerna bolest.

Ova bolest, praćena nizom simptoma koji na nju ukazuju i koje je potrebno pratiti i sanirati, predstavlja zapravo sistemski poremećaj metabolizma, koji uzrokuje trajno povišen nivo glukoze u krvi.
Taj povišen nivo glukoze u krvi, neophodno je otkriti na vreme i kontrolisati redovno.

Dijabetes spada u endokrinološko oboljenje, a u zavisnosti od načina i uzroka svog nastanka, u osnovi je podeljen na dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2, a registrovani su i drugi oblici dijabetesa kao što je trudnički dijabetes, koji na sreću nema hronični karakter, javlja se trenutno i na njegovu kontrolu nije potrebno delovati insulinskom terapijom.

Najčešći poznati faktori koji utiču na pojavu i nastanak dijabetesa su nasledni faktor, stres i nerviranje i gojaznost.

Nezavisno od tipa dijabetesa i uzroka njegovog nastajanja, ova bolest zahteva svakodnevno lečenje pacijenta, odnosno njegovu obavezu da nivo šećera svakodnevno kontroliše uzimanjem prepisane doze insulina ili drugih lekova koji su njegova zamena ukoliko to stepen i oblik oboljenja dozvoljava.

Uz navedenu terapiju, pacijenti koji boluju od dijabetesa moraju da upražnjavaju odgovarajući vid ishrane, koji izbacuje svaku, pa i najmanju količinu šećera i namirnica koje u svom sastavu sadrže šećer, zatim masnu i previše začinjenu hranu, so i ugljene hidrate. Čak i namirnice bogate prirodnim šećerom, kao što je voće, neophodno je uzimati u ograničenim i malim dnevnim količinama.

Trajno prisustvo dijabetesa, pogotovo ako se ne otkrije i ne kontroliše na vreme, može izazvati niz drugih zdravstvenih problema, kao što je hiperglikemijska koma, poremećaj i smanjenje vida, izraženo čak i do mere trajnog slepila, oštećenje funkcije bubrega, kardiovaskularne smetnje i poremećaji, promene na koži, neplodnost i impotencija.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: