Dobre strane maslina

Za postojanje maslina saznalo se pre više od 8 milenijuma, na Mediteranu. Maslinovo drvo moglo bi imati sposobnost da bude produktivno i donositi ovu zdravu namirnicu čak nekoliko milenijuma.

Takvi fascinatni primerci postoje i u Baru – drvo starije od 2 milenijuma koje je i dalje produktivno, i na Brionima – drvo koje postoji približno 1600 godina i sa kog se ubere otprilike 30 kilograma plodova svake godine.
Čovečanstvo je već dugo upućeno u blagotvorna dejstva maslinovog ulja, ali i sam plod je veoma blagotvoran za zdravlje čoveka.

Ovde opisujemo samo pojedina blagotvorna dejstva ove dragocene namirnice.

– u maslini se nalazi lutein, koji daje doprinos u eliminaciji slobodnih radikala u telu koji uzrokuju kancerogene bolesti.

– maslina obiluje antioksidansima i kožu čini otpornijom na Sunčevo zračenje. Ako bar jednom nedeljno imate masline na jelovniku, manja je opasnost da prevremeno dobijete bore.

– maslina je važna i za dobru funkciju probave. Isto tako, smanjuju rizik od gastritisa, kamena u žuči i čira želuca.

– plod masline kao i ulje masline imaju odličan uticaj i na kožu. Zahvaljujući masnim kiselinama kojima obiluju, regulišu hidrataciju. Obiluju vitaminom E, pa je konzumentima maslina koža sjajnija.

– snižavaju rizik od infarkta i moždanog udara. Snižavaju količinu štetnog holesterola (LDL), a pritom uvećaju količinu pozitivnog holesterola (HDL) – zahvaljujući antioksidansima i flavonidima kojima obiluju.

– damama u periodu menopauze se naročito preporučuje masline i maslinovo ulje, kako bi se ublažile ili izbegle teškoće karakteristične za taj period.

– ako bar jednom nedeljno jedete masline, rizik da u poznijim godinama obolite od šećerne bolesti biće mnogo manji, po tvrdnjama naučnika.

– maslina doprinosi zdravlju očiju, zahvaljujući antioksidansima.

– ova namirnica obiluje mononezasićenim mastima, vitaminom C i polifenolima, što joj daje protivupalno dejstvo. Ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa i osteoartritisa ublažiće svoje teškoće ako na svoj jelovik dodaju više maslina.

C vitamin, kojim maslina obiluje, ima višestruko pozitivno dejstvo. Jedno od tih pozitivih dejstava je i snižavanje rizika od nastanka astme, ili ako je do nje već došlo, ublažavanje tegoba.

– masline obiluju gvožđem, pa su važan saveznik i u borbi sa anemijom.

– ako imate teškoće sa povišenim krvnim pritiskom, razlog više da uživate u ovoj namirnici, koja će Vam, zahvaljujući mononezasićenim mastima pomoći da problem držite pod kontrolom.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: