Domaći burgeri – ako hoćete i zdravo i ukusno

Stvarno je teško odoleti brzoj hrani, o kojoj god da je reč. Mirisi iz pekare, picerije ili iz neke ćevabdžinice kod većine prolaznika izazovu zazubice. Čak i oni koji razmišljaju o tome kako se pravi većina tih fast food jela ipak ne mogu da im u potpunosti odole i da ih se u potpunosti odreku. A i zašto bi? Dobra brza hrana nije smrtonosna, ali nije neophodno da je konzumiramo baš svakodnevno. Međutim, postavlja se pitanje kvaliteta onoga što nam se nudi. Jer je javna tajna da se sa tim stvarima dosta „mućka“, ali ne u onom kulinarskom smislu.

Pored pice, pljeskavica, girosa i tako dalje, sve zastupljeniji kod nas postali su i burgeri. Burgeri su davno stigli (ili je tačnije reći vrtili se) u Evropu, ali tek sad i na ovom prostoru postaju popularni. U neku ruku, pravo su osveženje fast food ponude. Iako bliski ovde ukorenjenom roštilju, ipak su dovoljno osobeni da budu jedno sasvim drugačije jelo.

S obzirom na to da se burgeri prave od mlevenog mesa, pripremanje u domaćoj radinosti nije toliko kompikovano kao neki drugi fast food sprecijaliteti. Na primer, dobar giros ćemo malo teže napraviti kod kuće. Roštilj meso od koga se prave ćevapi, takođe se priprema malo duže i po jednoj specifičnoj recepturi. Burgeri su specijalitet, odnosno tema, na koju ima možda i naviše varijacija (i pica je tu negde). U „originalu“, oni se prave od goveđeg mesa. Ako tražite recept, jedan univerzalni, nikada ga nećete naći. Koliko ima onih koji pripremaju burgere, toliko ima i recepata. Jer ukus je čudna stvar i svakome se sviđaju različiti sastojci.

Burgeri iz vaše kuhinje

Kada sami pravite burgere, oslobodili ste se jedne velike pretnje. Ta pretnja se odnosi na to od kakvog mesa se prave. Dakle, sami ste odabrali komad mesa u mesari i lično ste videli da je sveže mleveno. Na kraju krajeva, ukoliko za to posedujete odgovarajuću opremu, možete ga sami i samleti. Kako sa mesom, tako i sa svim ostalim sastojcima. Sami ih birate, sami određujete proporciju, sami stvarate svoj recept. Nema ustajalog mesa, pravljenog od ko zna kojih delova ko zna koje životinje. Da se ne lažemo, takve gadosti se na žalost rade.

Burgeri iz domaće radinosti ne moraju da se prave od govedine. Tako su vremenom u kuhinjama širom sveta nastale bezbrojne „lajt“ varijante burgera, napravljene od piletine ili ćuretine. Verovatno ste negde naišli i na vegetarijanski burger, koji se pravi od povrća. Roštilj je čudo i bilo šta što se nekoliko minuta zadrži na njemu dobije poseban šmek, ne mora to uvek da bude meso.

Igrajte se, kupite neki ne mnogo masan komad junećeg mesa, ili piletinu, sameljite ili sitno naseckajte, dodajte so, a sve ostalo je na vama. Neko će dodati biber, tucanu pariku, proprženi crni ili beli luk, jaje ili nešto drugo. Lepa smesa za burgere, malo sveže salate i onoliko svežih lepinja koliko ste napravili burgera – eto poslastice za vas i vaše ukućane. Najbolje je sa roštilja, ali neće biti loe ni iz tignja.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: