Hemoroidi

Mnogi ljudi, a pogotovo žene sa ovim problemom osećaju izrazitu neprijatnost da se jave lekaru, čak i kad osećaju jak bol ili imaju krvarenja. To je velika greška, jer hemoroidi ili šuljevi uopšte nisu bezazleni i mogu izazvati razne komplikacije u organizmu, u najgorem slučaju moguća je i sepsa. Zato je potrebno na vreme se javiti lekaru, dok bolest nije uzela maha.

Šuljevi se nalaze u oblasti anusa, i to su vene koje iskoče prilikom velikog napora, opstipacije, otežanog mokrenja, a kod žena u reproduktivnom dobu se najčešće javljaju tokom trudnoće i nakon porođaja. Češće se javljaju kod osoba čiji posao zahteva dugotrajno sedenje u istom položaju, imaju loše navike u vezi ishrane. Veliki uticaj na nastanak hemoroida ima i genski faktor, i veća je verovatnoća njihovog pojavljivanja ukoliko je neko u porodici već bolovao od toga. Te vene koje se nalaze ispod sluzokože se mogu proširiti prilikom napora, i obrazovati čvorove koji postaju vidljivi i izazivaju nelagodnost prilikom vršenja nužde.

Zbog povećanja tih izraslina, nastaju nabori na koži gde se mogu zadržavati nečistoće, koje kasnije iritiraju sluzokožu, stvarajući osećaj vreline i peckanja sa svrabom. Ukoliko dođe do pucanja tih čvorova, zbog smanjene krvi često dolazi do njenog zgrušavanja u tom predelu. Tako ti čvorovi oteknu i postaju tamnocrveni ožiljci, koji mogu da se upale i zagnoje ukoliko se pravovremeno ne saniraju. Oni mogu izazvati jak bol prilikom vršenje nužde. Tvrda stolica može izazivati često krvarenje hemoroida. Pri velikom naporu iz povređenog čvora krv teče kapljući ili u mlazu nepomešana sa stolicom. Zbog tih nastalih odliva, kod osoba koje boluju od šuljeva je česta anemija. U težim slučajevima, kada čvorovi zagnoje,  može doći do njihovog pucanja i teških krvnih infekcija.

Ukoliko dođe do prve pojave čvorova koji još uvek ne krvare, izbegavajte dugo sedenje na toaletu, stolici,… Malo unosenje vode takođe utice na stvaranje hemoroida, zato promenite režim ishrane, izbegavajte ljuto, začinjeno i masno, i obavezno povećajte unos tečnosti. Veće predispozicije za pojavu hemoroida imaju gojazni ljudi. Kada vec dođe do nastanka hemoroida, najbolje je lečiti odmah i ne prepuštati ih slučaju. Odmah početi sa laganom i tečnom hranom, izbegavati usku odeću i redovno održavati higijenu.

U ishranu unesite vlakna koja će poboljšati čišćenje creva. Preporučuje se upotreba masti i krema na bazi kantariona, kao i čepića. Mažite ih jednom dnevno rastvorom vitamina E i koristite dodatke u ishrani obogaćene ovim vitaminom. U ozbiljnijim slučajevima, možda će trebati hirurška intervencija, nakon čega je obavezna promena ishrane i dosadašnjeg načina života kako se problem ne bi obnovio.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: