Hrana bogata proteinima

Uključivanje širokog spektra namirnica koje su bogate proteinima u svakodnevnu ishranu je važan deo svakog zdravog načina života.

Proteini su neophodni za izgradnju i održavanje mnogih tipova ćelija u celom telu, za izgradnju mišića i drugih važnih tkiva.

Oni takođe imaju važnu ulogu u održavanju pravilnog rada imunog sistema. U manjoj ili većoj količini, nalaze se u gotovo svim namirnicama koje koristimo u svakodnevnoj ishrani.

Opšte je poznato da je meso jedan od najvećih izvora proteina za ljudsku ishranu. Meso svih vrsta sadrže proteine, a količina proteina varira u zavisnosti od vrste životinja i samog komada mesa.

Generalno, meso koje su manje masna sadrže više proteina, a naravno, manje štetnih masnoća. Jaja i mesne prerađevine su takođe bogati proteinima.

Ove namirnice, međutim, često sadrže značajne količine zasićenih masti i holesterola koje ne želite u vašoj ishrani. Izbor posnijeg mesa i uklanjanje kožice i suvišnih masnoća smanjuje sadržaj masti u ovim namirnicama.

Riba je odličan izvor proteina. Kao i kod mesa, količina proteina u svakoj ribi zavisi ne samo od vrste ribe koju jedete, već i dela tela. Riba pruža širok spektar hranljivih materija, što je odličan dodatak svakoj ishrani. Uključujući proteina iz ribe i plodova mora u ishranu makar jednom nedeljno, možete održavati unos proteina bez dodavanja neželjenog holesterola vašoj ishrani.

Za ljude koji ne žele da jedu meso ili koji su u potrazi za dodatni izvorima proteina u ishrani, orasi su pravi izbor. Jedna porcija oraha generalno sadrži manje proteina nego jedna porcija mesa ili ribe, ali je ipak odličan način da se obezbedi dovoljna količina proteina. Ipak, ne preterivati sa unosom, jer sadrže masnoće.

Mlečni proizvodi kao što su mleko, sir i jogurt sadrže belančevine u različitim količinama. Ovi proizvodi su veliki izvori proteina za ljude koji ne jedu meso. Kao i sa orasima, međutim, mnogi mlečni proizvodi su bogati i masnoćama, tako da ukupna potrošnja treba da bude optimalna.

Pasulj i soja su bogati proteinima i nemaju mnogo masti, što ih čini namirnicom koja se može češće uključivati u ishranu. U ovu kategoriju spada tofu, ali i proizvodi na bazi soje. Pasulj je odličan izvor proteina i može biti idealna zamena za namirnice životinjskog porekla. Soja je posebno dobar izvor proteina, jer se u njoj nalaze sve esencijalne amino kiseline.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: