Hrana za energiju

Hrana koju unosite u organizam nakon vežbanja je veoma bitna. Bez obzira na doba dana kada vežbate, bitno je da konzumirate obroke koji kombinuju proteine, koji pomaže oporavku mišića, i ugljenih hidrata, koji organizmu vraćaju potrebnu energiju. Za najbolje rezultate, jedite u roku od 30 do 60 minuta posle vežbanja, kada su mišići još uvek aktivni. Tokom treninga, povećava se aktivnost enzima, što čini telo efikasnijim u skladištenju glukoze i proteina u umornim mišićima kako bi povratili energiju.

Najbolje namirnice koju bi mogli da konzumirate nakon treninga su banane, mleko, jogurt koji vas čini svežim i predstavljaju savršene izvore energije za telo. Mlečni proizvodi kao što su mleko i jogurt imaju dvostruku funkciju, pružaju telu kako proteine, tako i ugljene hidrate. Takođe, mlečni proizvodi su moćni probiotici koji pomažu kod nervoze creva i problema sa pražnjenjem. Banane su prepune kalijuma i magnezijuma i moćnim elektrolitima za zdravu mišićnu funkciju.

Med, kao čist prirodan šećer je odličan za povećanje količina energije tokom treninga, ali i svakodnevnih aktivnosti. Kao i šećer, med prirodno ima jednake delove fruktoze i glukoze, ali takođe sadrži pregršt antioksidanata i vitamina. Med takođe sadrži i brojne antiimflamatorne supstance koje će sprečiti upalu mišića nakon treninga. Ali, zbog njegove slatkoće, budite oprezni pri unosu.

U želji da pošto poto nadoknade energiju nakon treninga, mnogi jedu voće nakon vežbanja, jer u voću ima šećera, ali i drugih korisnih materija. Ipak, voće nije najbolji izbor nakon napornog treninga, jer vlakna u voću ne pomažu u apsorpciji hranjivih materija iz ostalih namirnica. Ali, ako nemate drugi izbor, odaberite ono voće u kojem ima više glukoze nego fruktoze. To iz razloga jer fruktoza polako diže nivo šećera u krvi, i samo je jetra sposobna da ih uskladišti, a mišići ne. zato je nakon treninga potrebno jesti voće sa visokim glikemijskim indeksom, kao što su banana i grožđe.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: