Kako izlečiti promuklost

Promuklost najčešće nastaje kao posledica upale grla, prehlade ili osetljivosti nakon konzumiranja hladnih i gaziranih pića i nakon izlaganja glasnih žica velikom stepenu napora, odnosno nakon glasnog pevanja ili govora.
Svejedno, promuklost zapravo označava neprijatnu i pojačanu ogrubelost boje glasa ili otupelost i smanjenje jačine glasa.

U oba slučaja, promuklost se najbolje leči smirivanjem upale i iritacije grla i glasnih žica i utopljavanjem te regije, bilo spolja toplim oblogama ili iznutra, konzumiranjem toplih napitaka i čajeva.

Kada su u pitanju obloge, najbolje je na čistu, pamučnu tkaninu, sipati zagrejanu rakiju i nasloniti na grlo da odstoji, sve dok se rakija na tkanini ne ohladi ili čak ispari. Temperatura rakije, trebalo bi da bude što veća, ali ne i do te mere vrela da izazove opekotine. Ovu oblogu, trebalo bi stavljati tri puta dnevno i promuklost će ubrzo nestati.

Među brojnim vrstama toplih napitaka i čajeva, birajte one koji imaju umirujuće dejstvo na kašalj, jer prisustvo sekreta u grlu, takođe može biti uzročnik pojave promuklosti. Idealno je piti toplo zaprženo mleko ili čaj od crnog luka. Čaj od crnog luka, priprema se tako što se veća glavica crnog luka sa sve kore preseče na četiri dela i ostavi da odstoji u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon tog vremena, luk se izvadi, a čaj se procedi i popije.

Takođe, kod promuklosti pomažu i lekovi protiv upale grla, najčešće antibiotici i lekovi za iskašljavanje.

Kada ste promukli, izbegavajte dodatne iritacije i naprezanje grla, kao i hladne i gazirane napitke ili hladnu kao što su gazirani sokovi, pivo, hladno mleko, sladoled i slično.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: