Kako otpušiti nos

Zapušen nos je rezultat viška sluzi u nosu i otečenih krvnih sudova u nosnim šupljinama. To može da bude simptom upale sinusa, prehlade ili alergijske reakcije. Postoje mnogi načini da olakšate sebi disanje,ali bi primarni uzrok svakako trebalo lečiti.

Koristite fiziološki rastvor, najlakše vam je da bude u spreju. Ipak, nemojte koristiti ovaj rastvor više od tri dana, jer to može povećati neželjene efekte. Druga opcija je da napravite sopstveni fiziološki rastvor, koji nije hemijski obrađen i koji možete koristiti neograničeno, jer ne oštećuje sluznicu. Pola kašičice soli pomešajte sa pola kašike sirćeta i dva decilitra destilovane ključale vode. Smesu prespite u bočicu sa pumpicom i sačekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi pre upotrebe.

Postavite ovlaživač vazduha u spavaću sobu. Ovo će povećati vlažnost, jer suv vazduh otežava disanje. Više vlage u vazduhu vlaži nosne prolaze, što olakšava disanje. Koristite esencijalna ulja mentola i lavande za ovlaživač jer pružaju osećaj hlađenja u nosu. Druga opcija je da se inhalirate. Stavite peškir preko glave. Naginjati se iznad lonca punog vrele vode i udišite paru. Po želji u nju možete dodavati kantarion, bosiljak ili nanu.Konzumirajte tople napitke kao što su čajevi ili supe. Tečnosti uklanja zagušenja i deluje anti-upalno. Privremeno ubrzava kretanje sluzi. Izbegavajte kafu, alkohol, ili veštački zaslađene sokove koje doprinose dehidraciji.

Noću spavajte sa podignutom glavom, kako bi sprečili silazak sluzi niz grlo. Kada vam je nos zapušen, teže je disati ako spavate na ravnom. Jedite začinjenu i ljutu hranu. Dodajte u svakodnevnu ishranu biber, kim, kari, ljutu papricicu. Jako začninjene namirnice su prirodni antibiotici, a takođe mogu biti od velike pomoći pri otpušavanju nosnih kanala.

Stvari kao što su luk ili neka eterična ulja mogu biti od velike pomoći. Prislonite glvicu luka uz nos i udišite koliko možete, jaka aroma ovog povrća može pokrenuti sluz i osloboditi nazalne prolaze. Takođe možete pokušati masiranje grudi eteričnim uljima ili udisanjem istih. Eukaliptus, ruzmarin, lavanda ili mentol su dobri izbori.Stavite par kapi na maramicu i udišite dva puta. Ako se odlučite za masažu, stavite nekoliko kapi na grudi i utrljavajte. Ova ulja smiruju nosne prolaze i otvaraju ih. Radite ovo onoliko često koliko je potrebno da ublažite zagušenja.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: