Kako se rešiti stresa

Stres je najveći neprijatelj moderne civilizacije. Pravovremeno sprečavanje i eliminisanje stresa može vam olakšati život i poboljšati zdravlje.

Meditirajte – Ako mislite da meditacija je meditacija bespotrebno gubljenje vremena, varate se. Svaka aktivnost ukoliko se ponavlja može biti neki izvor meditacije. Naravno, pod tim se ne misli na peglanje veša ili pranje sudova, mada i to nekoga opušta 🙂 Ove aktivnosti prvenstveno uključuju hodanje, plivanje, slikanje, pisanje, čitanje knjige, odnosno svaka aktivnost koja vam pomaže da zadržate pažnju duže vreme na jednoj stvari. Probajte da za samo 5 do 10 minuta dnevno ne razmišljate ni o čemu.

Stres najčešće stvara osećaj napetosti, panike, što dalje može izazvati plitko disanje. Dakle, da bi uklonili napetost i što pre opustili telo, promeniti način na koji dišete. Udahnite duboko na usta, šireći grudni koš što je više moguće. Zadržite dah desetak sekundi i za to vreme pokušajte da opustite mozak, razmišljajući o lepim i bezbrižnim stvarima. Kada udahnete, pokušajte da osetite kako se ceo vaš stomak, bedra i donji deo leđa šire. Izdahnite, polako spuštajte grudni koš. Ponovite ovaj postupak 10 puta, i posle svakog će te se osećati opuštenije i rasterećenije.

Ako ste ljubitelj kafe i pijete je u ogromnim količinama, razmislite o čaju, kao zdravijoj alternativi. Kafa povećava nivo hormona stresa, kortizola , dok zeleni čaj nudi zdravlje i dugovečnost. Čaj od kamilice je tradicionalni favorit za smirivanje uma i smanjenje stresa. Ljudi koji konzumiraju čaj redovno, imaju niži nivo kortizola, i osećaju se smirenije i staloženije od osoba koje unose velike količine kofeina putem kafe ili bezaloholnih pića.

Pokušajte proveren metod – samomasažu. Kada su vam mišići napeti i nemate vremena za posetu profesionalnom maseru, probajte ovu jednostavnu masažu: opustite se i stavite obe ruke unakrsno na pregib između ramena i vrata, levu ruku na desno rame i obratno. To mesto stiskajte prstima i dlanovima, trljajte energično, vodeći računa da vam ramena sve vreme budu opuštena. Radite to neprestano 3 minuta, napravite pauzu od tridesetak sekundi, pa ponovit još dva puta. Isto tako možete i raditi samomasažu glave ukoliko patite od glavobolje ili migrene.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: