Kako usporiti starenje

Nažalost, mladost ne traje zauvek. Starost čeka svakoga od nas i neizostavni je deo života. Starenje je postepeni proces, ali koliko brzo će se odvijati zavisi i od načina života i navika.
Ovaj proces, kome se niko ne raduje, ali je neizostavan, biće nešto sporiji ukoliko usvojite neke zdrave navike i rešite se onih loših.

Metabolizam

Ukoliko je varenje usporeno, onemogućena je pravilna aposorpcija hranljivih materija. Posledica toga je isušivanje kože, pucanje kose i loše stanje noktiju. Zbog toga čovek izgleda stariji nego što jeste. Približno sedamdeset procenata Vašeg imunog sistema je unutar creva, pa pri usporenju metabolizma, snaga imuniteta se dovodi u pitanje, zbog čega se mogu javiti bakterije i gljivice, usled čega čovek može osećati mučninu, glavobolju, zamor, a i nivo holesterola se povećava.
Obroci treba da budu redovniji ali i laganiji. Svakodnevno bi trebalo da hodate minimalno trideset minuta. Nakon trideset dana primetićete da se osećate neuporedivo bolje.

Šećer

Rafinisani šećer je ključni uzročnik preranog starenja. Teško je odoleti slatkišima, ali treba znati da oni veoma loše utiču kako na Vašu liniju, tako i na organizam u celini – pospešuju pojavu mitisera i akni, celulita i bora.

So

Budite oprezni sa ovim začinom. Previše unosa soli takođe nije dobro za zdravlje. Važno je biti umeren.

Mediteranska hrana

Ukoliko slatkiše, zaslađene sokove i fast food hranu zamenite mediteranskom hranom, produžićete životni vek i duže izgldati mladoliko. Na Vašem jelovniku treba da bude što više hrane koja sadrži mnogo antioksidanasa koji blokiraju slobodne radikale i samim tim starenje čine sporijim. Voće, povrće, riba i žitarice su pravi izbor za Vas. Na salate nemojte stavljati teške prelive, već maslinovo ulje i limunov sok – salata je dobrodošla u svakom obroku. Vezano za meso, idealna opcija je pileće i ćureće meso – ove vrste mesa su siromašne mastima, a obiluju proteinima.

Cigarete

Cigarete su svakako loša navika. Veoma škode Vašem zdravlju i izgledu i ”dodaju” Vam nekoliko godina više nego što imate. Zbog pušenja koža gubi na elastičnosti, što dovodi do pojave bora u dosta mladim godinama.

Fizička aktivnost

Redovne fizičke aktivnosti treba da postanu navika, radi dobre kondicije i stanja mišića. Takođe, i redovno praktikovanje joge učiniće da duže sačuvate svoj mladoliki izgled.

Napomena: Ukoliko ste pak skloni lenjosti ili nekim porocima, možda nećete baš moći da se pridržavate gore navedenih saveta, pa će vam možda zatrebati neki od tretmana estetske hirurgije kao što je podmladjivanje lica.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: