Kakvu glavobolju imate? – Prepoznajte tip i uzroke bola

U glavi vam sve bubnji, probada vas, steže, imate utisak da će eksplodirati…

Kako da znate koji vas tip glavobolje muči i šta možete da preduzmete da je se rešite?

glavobolja

Obična glavobolja

Bol: U glavi osećate jak pritisak, odnosno stezanje.

Mesto: Uglavnom sa obe strane lobanje.

Trajanje: I do više dana. Ako neprestano traje duže od 15 dana – reč je o hroničnoj glavobolji.

Specifičnosti: Intenzitet bola ostaje isti i prilikom fizičkih aktivnosti.

Evo šta da radite da bi vam bilo bolje:

Ako je bol akutan, provodite što više vremena u kretnji na svežem vazduhu, utrljavajte ulje od mente u slepočnice. Ukoliko se odlučite za tablete, obratite pažnju na doziranje. Nemojte preterivati, jer nekad i najmanja doza, na primer aspirina može biti sasvim dovoljna da bol potpuno prestane.

Naučite vežbe opuštanja, radite gimnastiku. Poboljšajte držanje tela – neka vam krevet, stolica za rad, pisaći i kompjuterski sto budu udobni. Veliku pomoć može da pruži i akunpuktura. Čak i kada su bolovi hronični sredstva protiv bolova nemojte uzimati kontinuirano, ne više od 10 dana u jednom mesecu.

Glavobolja koja probada

Bol: Ekstremno jak, probadanje, pečenje.

Mesto: Sa jedne strane glave, u predelu jednog oka.

Trajanje: Tri do četiri sata. Moguće je i više napada dnevno, nekoliko dana za redom, a između njih pauze od više nedelja.

Specifičnosti: Neodoljiva potreba za kretanjem, crvene, suzne i natečene oči.

Evo šta da uradite da bi vam bilo bolje:

Ako je bol akutan, udisanje stoprocentnog kiseonika može vam itekako pomoći. Izbegavajte upotrebu lekova koji šire krvne sudove, jer oni mogu biti izazivači napada. U osetljivim periodima nosite tamne sunčane naočare, pošto jako svetlo može da bude uzrok bolnih napada.

Migrena

Bol: pulsiranje ili kljucanje.

Trajanje: 4 do 72 sata.

Specifičnosti: Bol se pojačava sa fizičkom aktivnošću. Često je praćen mučninom, povraćanjem, preosetljivošću na svetlost i zvukove. Jasni predznaci napada mogu da budu poremećaj vida, poremećaji dodira i osetljivosti, paraliza.

Evo šta da radite da bi vam bilo bolje:

Ako su bolovi akutni, uzmite lek na vreme. Mirujte, odmarajte, spavajte. Pronađite uzročnike, pa ih izbegavajte. Pridržavajte se istog ritma spavanja i ustajanja. Nemojte vikendom ujutru da spavate mnogo duže nego radnim danima.

Redovno jedite. Redovno budite fizički aktivni, bavite se nekim sportom koji jača izdržljivost. Naučite metode opuštanja. Ne idite u saunu. Akunpuktura može biti od koristi. Lekoviti preparati na bazi podbela i povratića mogu preduprediti napade.

Glavobolja izazavna lekovima

Bol : Može da bude slična migreni ili tenzionoj glavobolji.

Trajanje: Bolovi se javljaju stalno, najmanje 15 dana mesečno.

Specifičnosti: Uzrok je svakodnevno uzimanje lekova protiv bolova i protiv migrene.

Evo šta da radite da bi vam bilo bolje:         

Smanjite ili potpuno prestanite da uzimate sredstva protiv bolova. Nakon toga nemojte ni u kom slučaju ponovo da u kontinuitetu koristite lekove protiv bolova. Dozvoljeno je uzimati medikamente najviše 10 dana mesečno.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: