Lajmska bolest

Leto je idealno vreme za razvoj lajmske bolesti, jer tada ima najviše krpelja koji su nosioce ove bolesti. Najaktivniji su na travnatim površinama, od proleća do jeseni, i zato se u tom periodu treba čuvati njihovog uboda i nakon svakog dužeg boravka u prirodi, temeljno pregledajte odeću, jer se lako mogu zakačiti za nju i ubosti vas kad se najmanje nadate.

Ukoliko zapazite ubod krpelja na koži, ne mora značiti da ste zaraženi, ali isto tako ne mora značiti i da je bezazlen, jer se prvi simptomi ove bolesti mogu javiti u roku od par sati, pa do nekoliko nedelja. Na mestu uboda se uočava pojava crvenila, koje se ravnomerno širi. Ukoliko je krpelj bio zaražen, prvi simptom je pojava visoke temperature, pošto je lajmska bolest bakterjska infekcija koja napada ceo organizam. Posebno je opasna po kožu, nervni i kardiovaskularni sistem. Ukoliko se nakon uboda jave i glavobolja, ali i bolovi u mišićima i zglobovima, to je jasan znak da se morate javiti lekaru.

Ako se bolest ne leči već od pojave prvih simptoma, u periodu od četiri do šest nedelja nakon uboda, može se razviti do drugog, naprednijeg stadijuma. Tad stradaju moždane opne koje su pod upalom, kao i zglobovi, ali i srčani mišić. Ukoliko se i ova faza previdi i ne pristupi se lečenju, ubrzo nakon nje može doći do trajnih posledica, kao što su invaliditet i smanjena radna sposobost, ali i trajno oštećeno zdravlje.

Kad dođe do uboda, potrudite se da krpelja temeljno izvadite i da što pre dezinfikujete to mesto. Pre vađenja uzročnika, nikako mesto uboda ne mažite hemikalijama ili alkoholom. Ukoliko niste sigurni da li ste izvadili sve deliće krpelja, obratite se u najbližu ambulantu. Ukoliko odmah nakon uboda ne dođe ni do kakvih simptoma i reakcija, za svaki slučaj treba pratiti zdravstveno stanje osobe, najmanje mesec dana, i opažati ima li kakvih promena, posebno na koži.

Pri boravku u prirodi izbegavajte provlačenje kroz grmlje, dugo ležanje na zemlji, kao i odlaganje odevnih predmeta po grmlju. Uvek nosite odeću dugih rukava i nogavica i svetlih boja, jer se na njoj krpelj lakše uočava, ali i zatvorenu obuću. Nakon povratka iz prirode presvucite se i pažljivo pregledajte celo telo, ali i odeću koju ste nosili. Pregledajte i ona mesta koja nisu lako dostupna kao što su leđa, pazuh, zadnja strana nogu i kosmati deo glave. Kod dece treba dobro pregledati glavu jer su deca niža i više se igraju u travi, zbog čega im se krpelji neretko zakače baš u predelu glave.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: