Lečenje prehlade

Ukoliko ne sprovedete potrebne mere prevencije, gotovo je neupitno da će te zimi ,,zakačiti’’ makar neki oblik prehlade.

Ali ne bojte se, jer, ukoliko se leči pravilno i pravoremeno, prehlada u najvećem broju slučajeva prolazi bez ikakvih posledica.

Ukoliko se ne leči na vreme, ona može kasnije biti praćena i glavoboljom, čak u najextremnijim slučajevima da predje i u migrenu.

Ako ste prehlađeni, možete očekivati da to potraje najviše do dve nedelje.

Tačnije, to je neki rok u kom možete sami pokušati da se izlečite.

Međutim, ako ne dođe do ozdravljenja, obavezno se obratite lekaru. Do tad, evo par načina na koje možete sebi olakšati i prezdraviti:

Pijte dosta tečnosti. Voda, voćni sokovi i čajevi, supe ili topla voda sa dodatkom limuna i meda, mogu pomoći da raskrčite sluzava zagušenja u grlu i tako spreči dehidraciju. Izbegavajte alkohol, kafu i veštački zaslađene sokove. Inhalirajte se svako veče pred spavanje slanom vodom.

Napravite rastvor kojim će te ispirati grlo par puta dnevno od morske soli – rastvorite 1/4 do 1/2 kašičice soli u decilitar tople vode. To će privremeno ublažiti upalu i iritaciju grla. Izbegavajte prečestu upotrebu kapi za nos, njih koristite samo kada je to neophodno.

Pileća supa može ublažiti simptome prehlade i gripa na dva načina. Prvo, ona deluje anti-upalno tako što inhibira kretanja ćelija imunog sistema koje učestvuju u sprečavanju stvaranja upalnih procesa u organizmu.

Drugo, privremeno ubrzava kretanje sluzi, i eventualno pomažu ublažavanju zagušenja i sprečava viruse da dugo budu u kontaktu sa sluzokožom nosa.

Još jedan razlog zašto su prehlade češće u zimskom periodu je suv vazduh, tj. prostorije bez dovoljno vlažnosti u kojima često boravimo. Suv vazduh suši sluzokožu, i izazivaju zapušenost nos i upale grlo.

Osveživač i ovlaživač vazduha može biti dobro rešenje, jer stvara optimalnu vlažnost u prostoriji, ali takođe možete da doprinese razvoju buđi, gljivica i bakterije ukoliko se ne održava pravilno.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: