Menopauza

Menopauza očekuje svaku ženu. U doba menopauze, doklazi kraj njenom mesečnom ciklusu i nakon toga, žena više nema prirodnu mogućnost začeća.

Menopauza je period fizičkih, ali i psihičkih promena, pa je treba prihvatiti kao prirodni period koji dolazi zakonom prirode. Često je prati glavobolja koja se u nekim slučajevima teže a i nekim lakše leči.
Žene koje ne puše menopauzu bi trebalo da očekuju oko 51. godine, a žene koje puše – oko 49. godine, mada najčešće nastupa od 47. do 55. godine.

Početak menopauze stupa kada ovarijumi (jajnici) više ne stvaraju jajne ćelije. Stvaranje ženskih hormona se posebno smanuje u ovom dobu. Hormoni su u vidu hemikalija koje reprodukuju žlezde endokrignog sistema i organi. Hormoni stižu preko krvotoka ka drugim organima i učestvuju u pojedinim procesima za organe i za ceo organizam. Unutar jajnika nastaju 2 hormona, a to su progesteron i estrogen, koji su zaduženi za regulaciju mesečnog ciklusa žene.

Kada žena sve više primiče srednjim godinama, nivo estrogena je sve manji. Organi reproduktivnog sistema malo po malo ostaju bez funkcije, kao što su malo po malo počeli sa radom u pubertetu. Žene tada obično uoče da je menstrualna krv svetlija, da menstrualno krvarenje sve kraće i vremenom menstrualnih krvarenja više neće biti.

Trajanje menopauze je od 1 godine do 10 godina, i u tom dobu će nivo hormona biti promenljiv. Par meseci se može javljati uobičajeno menstrualno krvarenje, a narednih par meseci može izostati. Bilo bi dobro da se i u to vreme zaštitite od neželjene trudnoće, jer mogućnost zaćeća tada još uvek postoji. Svakako treba da se konsultujete sa svojim ginekologom.

Menopauza se uglavnom odvija malo po malo. Mada, do menopauze može doći i naglo, ako se radi o otklanjanju jajnika, hemoterapiji ili radijaciji, poremećaju u funkciji žlezda ili ozbiljnoj bolesti.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: