Mineral kalijum

Govorimo o glavnom katjonu (pozitivno naelektrisanom elektrolitu) koji dominira u samoj ćeliji, a natrijum je elekrolit smešten većim delom van granica ćelije. Budući kako je koncentrovan i postavljen, kalijum je vrlo važan za metabolizam vode i ostala dešavanja u telu.

Kod ljudi, u uobičajenim uslovima života neće doći do manjka kalijuma, zato što ga hrana sadrži u dovoljnoj meri, pa i većoj. Jedino usled uvećanog trošenja, odnosno izbacivanja kalijuma putem mokraće ili znoja, moguća je hipokalijemija. To može da se dogodi sportistima, kod kojih je gubitak pomenutog elektrolita ubrzan velikom fizičkom aktivnošću. Studija sprovedena u Americi, koja je obuhvatila više vrsta sportova, ustanovila je da je manjak kalijuma kod sportista dosta veći nego što se pretpostavljalo. Iz tog razloga postao je dodatak izotoničnim napicima, a u nekim slučajevima i tabletama.

Svrha kalijuma

Kalijum, uz učešće hlora, natrijuma i drugih elektrolita obezbeđuje da impulsi budu provodljivi u živčanim vlaknima. Telesno iznurivanje usled napornog treninga uzrokuje i psihičke promene, a to se dešava baš zbog toga što je elektrolitska veza oslabljena, a živčani impulsi manje provodljivi.
Osim toga, kalijum je bitan u regulaciji pH, kao i za metabolizam ugljenih hidrata i proteina. Mnogi vode računa o natrijumu, koji i nije toliko značajan kao kalijum.
Osim osoba koje se aktivno bave sportom, o dovoljnoj količini kalijuma trebalo bi da vode računa i osobe kod kojih su česte dijareje, koje često povraćaju, kao i one sa problemom visokog krvnog pritiska koji se leče diureticima koji eliminišu kalijum.

Izvori kalijuma

Kalijum ćete pronaći u velikom broju namirnica, a to su na prvom mestu povrće i voće, kao i mleko. Obilje kalijuma krije se u banani, pasulju i paradajzu, dok je ipak kalijumom najbogatija instant kafa u prahu, sa približno 5 odsto kalijuma. To govori da je napitak napravljen od dve kašičice ove kafe, zadovoljavajuća količina.
Vrlo je rizično samoinicijativno unositi kalijum putem tableta i praškova kalijum hlorida, zato što hiperkalijemija može da uzrokuje prestanak rada srca i smrtni ishod.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: