Koja dijeta je najzdravija? Nećete verovati kada vidite!

Svaka osoba bi morala paziti na svoje zdrave životne navike, a koje podrazumevaju raznoliku hranu iz pet prehrambenih skupina. Uz pravilan način života ili konzumiranje važnih namirnica moguće je i mršavljenje, bez opasnosti da ćete naškoditi svom zdravlju.

Da biste uspeli izgubiti kilograme važno je da smanjite unos kalorija do 7.000 kalorija nedeljno, a to znači manji unos između 500 i 1.000 kalorija što se odnosi na dnevnu potrošnju.

Količinu kalorija koju ste dosada unosili možete smanjiti zamenom visokokalorične hrane onom manje kaloričnom. To se odnosi na namirnice kao što su povrće, nerafinirani ugljenihidrati i voće. Ne zaboravite na pojačanu fizičku aktivnost. Osim vrste hrane morate pripaziti i na količinu koju unosite u organizam.

Svaka dijeta će biti zdrava ukoliko poštujete i upražnjavate ove savete

Riba, meso i ostale zdrave namirnice

Važno je obogatiti ishranu namirnicama koje imaju proteine te obiluju gvožđem, selenom, cinkom i vitaminom B. Bilo bi dobro kada bi konzumirali ribu dva puta nedeljno, a neka jedna od njih bude bogata omega 3 masnim kiselinama.

Ne treba zaboraviti na hranu koja je bogata ugljenim hidratima poput hleba i pirinča. Ona je važna jer svakog čoveka opskrbljuje energijom i potrebnim nutrijentima poput vitamina B i gvožđa. To moraju biti nerafinisani ugljenihidrati koji imaju mnogo vlakana. Zbog njih ćete duže vremena osećati sitost i moći ćete kontrolisati glad.

Voće i povrće

Voće i povrće su nezaobilazni jer osiguravaju dovoljnu količinu nutrijenata poput minerala i vitamina. Zdrava ishrana je ona koja u sebi sadrži visok udel voća i povrća koji su bogati vodom i mogu kontrolisati unos kalorija.
Važno je da osigurate pet porcija voća i povrća, a svaka porcija može imati do 80 g te uključivati smrznuto i sušeno voće i povrće ili sveže i kuvano.

Mleko i mlečni proizvodi

Hrana koja u sebi sadrži mleko, jogurt i sir važna je zbog količine kalcijuma koju pruža te vitamina i minerala. Ako želite uživati u finim namirnicama i pritom ne imati problema s viškom kilograma, bilo bi dobro kada bi birali proizvode koji u sebi nemaju toliko procenat masnoće. Svaki dan bi trebali poijesti do tri porcije.

Izbacite iz ishrane slatkiše i grickalice, a ako ne možete bez slatkih napitaka, pokušajte umesto njih konzumirati čaj bez šećera ili voćni sok. Alkohol bi trebalo smanjiti ili izbaciti jer sadrži oko 7 kalorija po jednom gramu.

Slatkiši pored masnoća sadrže i šećere, a tu ulaze kremasti namazi, kolači, čipsevi, čokolade. Sve navedene namirnice bi morali smanjiti na najmanju vrednost.

Kako bi bili sigurni da nećete imati problema s viškom kilograma i pritom se zdravo hraniti te pružiti organizmu sve što mu treba, važno je da pripremate obroke od svežih namirnica.

kucnilekar.com

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: