Namirnice bogate gvožđem

Gvožđe je jedan od esencijalnih minerala, potrebnih za normalan rad organizma. Postoje dve vrste gvožđa koje telo apsorbuje – hem gvožđe, koja dolazi iz hemoglobina u crvenim krvnim ćelijama i telo se njime snabdeva iz namirnica životinjskog porekla, i ne-hem gvožđe, koja dolazi iz biljaka. Od ova dva, hem gvožđe se lakše apsorbuje u telu. Da bi se povećala apsorpcija gvožđa, potrebno je konzumirati i hranu, piće i suplemente koji sadrže vitamin C, jer on pomaže prilikom vezivanja gvožđa u organizmu.

Jedna od najvažnijih funkcija gvožđa je njegova uloga u transportu kiseonika. Krvne ćelije sadrže hemoglobina koji apsorbuje gvožđe. Otprilike dve trećine gvožđa u telu se nalazi u hemoglobinu. Ono hemoglobin vezuje sa kiseonikom iz pluća i transportuje ga u sva tkiva u vašem telu. Nakon što hemoglobin preda kiseonik u tkiva, iz njih pokupi štetan ugljen dioksid i dovodi ih u pluća, odakle se uklanjaju iz tela izdisanjem. Gvožđe takođe pomaže enzimima u pokretanju hemijskih reakcija koje omogućavaju sintezu neurotransmitera, koji su zaduženi da šalju važne signale iz mozga u ostatak tela. Tako da nedostatak gvožđa tokom razvoja tela može smanjiti sposobnost učenja, pamćenja i rasuđivanja.

Hem gvožđe potiče iz hrane životinjskog porekla, kao što su crveno meso , riba i živina. Odlični izvori hem gvožđa su i jetra, iznutrice, morski plodovi i riba. Bez dovoljno gvožđa, naše telo ne može da proizvede dovoljno hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koji omogućava da kiseonik dopire do svih tkiva u telu. Manjak hem gvožđa dovodi do pojave anemije.
Dobro je poznato da su zeleno lisnato povrće, kao što su kelj, spanać, brokoli, kupus i zelena salata najbogatiji izvori gvožđa.

Odlični izvori ne-hem gvožđa su: kuvani pasulj, soja, sočivo, musli, grašak… Zatim sušene kajsije i drugog suvo voće, jetgrasto voće, kikiriki, mahunarke, razne cerealije… prirodni sokovi bez dodataka šećera, pa čak i mešavine nekoliko vrsta voća, pogotovo citrusa, pomaže boljoj apsorpciji gvožđa u organizam.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: