Namirnice kao lek

Brojne namirnice koje se mogu naći na vašoj trpezi, ne samo da će vam zadovoljiti osećaj gladi, već mogu da posluže i kao idealan lek.

Tako, zdrava i uravnotežena ishrana, može istovremeno biti i put do vašeg uravnoteženog zdravlja.

Recimo, od svih vrsta citrusnog voća, limun sadrži najveću koncentraciju citratne kiseline, pa otuda limunada koristi kao najbolji lek i preventiva protiv peska ili kamena u vašem bubregu ili mokraćnim kanalima.

Ukoliko dnevno popijete tri do četiri šoljice crne kafe, imaćete za čak 20 posto manju predispoziciju i mogućnost da osetite depresiju, a u tome, takođe će vam pomoći i čokolada koja direktno utiče na pojačano lučenje hormona sreće.

Ukoliko se bližite periodu u kome je vreme za vaš redovni menstrualni ciklus, da bi ste izbegli predmenstrualne smetnje i simptome, jedite grašak, koji je bogat vitaminima iz grupe B, riboflavinom i tiaminom i koji ukoliko je njihov dnevni unos u organizam bar 1,9 mg, sprečavaju i umanjuju pojavu pomenutih simptoma za čak 30 %. Pomenute vitamine, pored graška sadrži još i svinjsko meso.

Dobre bakterije koje se nalaze u jogurtu, jačaju imunitet za oko 42% i time sprečavaju mogućnost dobijanja prehlada ili infekcija.

Urme zbog visokog sadržaja fosfora, magnezijuma i kalcijuma, čuvaju i jačaju vaše srce, umiruju nervni sistem i na prirodan način usporavaju proces starenja.

Namirnice bogate jodom, kao što su recimo orasi ili morska hrana, posebno su korisne ukoliko imate poremećaj rada štitne žlezde ili imate problem sa koncentracijom i pamćenjem.

Smokve pozitivno utiču na rad žlezda i na mušku plodnost, dok jagode imaju pozitivan uticaj na žensku plodnost.

Kakao umiruje i prečišćava vašu kožu i usporava proces njenog starenja.

Na normalnu funkciju i zdravlje pluća, pozitivan uticaj ima crni luk, dok je o korisnim svojstvima belog luka i njegovom uticaju na imunitet nepotrebno govoriti jer je ta činjenica o njegovom pozitivnom svojstvu svima poznata.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: