Nedostatak vitamina

Vitamini su supstance kojesu telu potrebne da raste i da se razvija normalno. Postoji 13 osnovnih vitamina koji su mu potrebni, a to su vitamini A, C , D, E, K i kompleks B vitamina (niacin, tiamin , riboflavin, pntoten, biotin, vitamin B -6, B-12 i folna kiselina). Ljudsko telo ima sposobnost proizvodnje vitamina D i K, dok ostale obično dobija iz namirnica koje konzumiramo.

Svaki vitamin ima svoj specifičan zadatak. Ako imate nizak nivo određenih vitamina, to može biti predispozicija za razvoj mnogih bolesti. Najbolji način da dobijete dovoljne količine vitamina za normalno funkcionisanje organizma, je da imate uravnoteženu ishranu sa širokim spektrom namirnica. U nekim slučajevima ipak, možda će biti potrebno da se dnevni unos vitamina obogati raznim suplementima. Ipak i tu treba biti pažljiv, jer, kao i od nedostatka vitamina, tako vam i od viška nekih vitamina može pozliti.

Simptomi nedostatka vitamina zavise od toga na koje delove tela vitamina utiče. Na primer, simptomi nedostatka vitamina D uključuju češće prelome kostiju i uopšte njihovo omekšavanje i veću sklonost povredama. Takođe, nedostatak vitamina D može da poveća rizik od pojave degeneracija, raka prostate, dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Vitamin A je neophodan za vid. Simptomi njegovog nedostatak uključuju noćno slepilo, oštećenje očiju, gubitak vida, suvu kožu, lomljivu kosu, respiratorne infekcije i druge znake smanjene funkcije imunog sistema. Vitamin C štiti ćelije od oštećenja, pa je neophodan za proizvodnju kolagena i obnavljanje kostiju, tetiva, ligamenata i hrskavice. Nedostatak vitamina C dovodi do stanja koje se zove skorbut, koji ima simptome anemije, kao što su umor, slabost, upala desni, bol u mišićima, slab apetit, proliv, bolovi u zglobovima…

Vitamini B kompleksa su neophodni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, za pretvaranje šećera iz krvi u energiju i za normalno obavljanje metaboličkih funkcija srca, nerava i mišića. Nedostatak vitamina B najčešće izaziva bolest koja se naziva Beri-beri. Ovo oboljenje utiče na kardiovaskularni sistem, a simptomi su kratak dah tokom aktivnosti i tokom sna, brz puls i oticanje nogu. Drugi oblik ovog oboljenja utiče na nervni sistem i karakterišu ga konfuzija, otežano hodanje, povraćanje, otežan govor kao i bol i gubitak osećaja u ekstremitetima.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: