Nije doručkovao 35 godina! A tvrdi da je to zdravo

Doktor Mark Metson, neuorlog sa Nacionalnog instituta za zdravlje u Merilendu, nije doručkovao 35 godina. Ručak preskače, trči po dva sata, a jede tek od pet popodne. Tvrdi da nikada nije bio zdraviji!

Doktor Metson počinje da jede tek od pet popodne, pa u narednih šest sati nadoknadi sve ono što je u toku dana propustio.

dorucak covek

U kulturi u kojoj se tri glavna obroka i dve užine podrazumevaju, sama ideja preskakanja obroka i gladovanja zvuči zaista preterano. Međutim, sudeći po najnovijim istraživanjima, izgladnjivanje ili post kako ga zove doktor Metson, postalo je veoma popularno, a praktikuju ga i glumci Hju Džekman i Benedikt Kamerbeč.

Volter Longo, direktor Instituta za dugovečnost Univerziteta Južna Karolina ozbiljno je proučavao način ishrane doktora Metsona i ustanovio da dva do pet dana posta svakog meseca snižavaju rizik od nastanka dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i raka.
-Gladovanje ili post, snižavaju snižava nivo insulina kao i hormona IGF-1 koji je u direktnoj vezi sa nastankom dijabetesa i kancera. Kada snizite nivo IGF-1 hormona u krvi, vaše telo prelazi na „mirovanje“. Ćelije usporavaju svoj rast, pa se tako usporava starenje i nastanak raznih bolesti – kaže Lango.

A OVO SU PRAVILA DIJETE 5:2

Ovakav režim ishrane su nutricionistkinja Mišel Harvi i onkolog dr Toni Hovel nazvali „dijeta 5:2“, detaljno je objasnili u knjizi „Brza dijta“, a sve se svodi se na to da se pet dana u nedelji hranite uobičajeno, to jest da unosite do 2.000 kalorija (žene) ili 2.400 kalorija (muškarci), a da se u preostala dva dana unos smanji na 500, odnosno 600 kalorija.

Iako je potpuno svejedno kojim ćete danima jesti normalno, a kojim ćete postiti, autori dijete predlažu da se smanjeni unos kalorija veže za ponedeljak i četvrtak.

– Ponedeljkom najmanje mislimo na hranu, a četvrtak je zgodan jer prethodi vikendu, kada većina nas najviše uživa u ukusnim obrocima s porodicom i prijateljima. Najvažnije je da ti dani ne budu spojeni, već da između njih bude razmak od najmanje 24 sata – savetuje nutricionistkinja Mišel Harvi.

Namirnice koje unosite moraju da budu raznovrsne kako bi vaš organizam dobio sve neophodne nutritijente zadužene za njegovo pravilno funkcionisanje.

izvor: blic žena

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: