OTKRIVENA FORMLA: Izgledajte 5 godina mlađe u 5 koraka: Rezultati se vide odmah!

Na ovaj način lako ćete vratiti biološki sat unazad.

Neujednačen ten, bore (za bore je vrlo efikasan botoks i fileri), otečenost, suva koža, pigmentacija, mitiseri… Možda ste mislili da će problemi sa tenom nestati kada izađete iz puberteta, ali to se nije dogodilo. Naime, godine nose niz problema.

Ali, šta učiniti kada razne anti-ejdž kreme, losioni i napici ne uspeju u misiji brisanja godina?

Pre nego što potpuno odustanete, pokušajte da se vodite starom poslovicom: – Ti si ono što jedeš.

tajne

Prema mišljenju nutricionista, to je posebno istina kada se radi o mladolikosti. Ako napravite male izmene u vašoj ishrani, moguće je vratiti sat unazad, tvrde oni.

Ovo je njihovih pet najvažnijih saveta:

1. Bez šećera
Možete da trošite hiljade dinara na skupe kreme i serume, ali ako su vaši obroci krcati šećerom, možete da zaboravite na mladolikost. Naime, osim što generalno utiče na zdravlje, šećer može da upropasti i vašu kožu.

“Šećer i rafinisani ugljeni hidrati koji se jednako brzo apsorbuju, uzrokuju pojačano lučenje insulina, što vuče za sobom pojačano lučenje testosterona koji može da doprinese izbijanju akni”, objašnjava nutricionista Kasandra Barns.

Ali, osim akni, šećer može vašu kožu da učini i neelastičnom i otečenom.

Naime, nakon unosa šećera, u našem organizmu započinje proces glikozilacije: molekuli šećera počinju da bombarduju proteinska vlakna kože (kolagen i elastin) i vežu se za njih, umrežavaju se u krutu strukturu i umanjuju učinkovitost elastina i kolagena koji su zaslužni za očuvanje mladalačkog izgleda. Rezultat je gubitak elastičnosti kože i stvaranje bora, objašnjava dr Merilin Glenvil.

2. Omega-3 i Omega-6 masne kiseline

One su važne za ljudsko srce, mozak kao i zdravlje očiju. Ali, takođe igraju veliku ulogu u strukturi i izgledu kože.

“One su ukomponovane u epidermu i pomažu u sprečavanju gubitka vlažnosti. Takođe, imaju ulogu u dermi – donjem sloju kože – tako što kontrolišu upale i smanjuju oštećenje kolagena kao posledicu UV zračenja. Stoga, jedite losos, skušu ili sardinu barem tri puta nedeljno. Takođe, dobro je uzimati i dodatke ishrani sa omega masnim kiselinama i vitaminima”, predlaže Barns.

3. Antioksidansi

Štite kožu tako što ograničavaju stvaranje slobodnih radikala – glavnog krivca za oštećenje ćelija kože, što vodi do vidljivih znakova starenja. Jedan od glavnih antioksidanata je vitamin C – pomaže nam da ostanemo mladoliki na mnogo načina: imamo više energije, a i koža izgleda mlađe.

4. Cink

Igra veliku ulogu u telu i uključen je u brojne biološke procese. Zbog njegove važne uloge, manjak cinka može da se manifestuje na različite načine, a jedan od njih je loše stanje kože.

“Cink je važan za normalan rast ćelija i zato je jedan od najvažnijih nutrijenata za lepotu. Cink je vrlo koristan u slučaju da imate akne ili druge probleme s kožom. Stoga pokušajte da uključite u ishranu ovas, semenke bundeve, jaja i grašak”, napominje Barns.

5. Proteini

Ključni za oporavak tkiva i za stvaranje novog sloja kože. Svakoj ćeliji na telu trebaju proteini da bi se održale u životu, ali proteini su važni i za zamenu istrošenih i mrtvih ćelija.

“U proseku, ženi treba gram proteina po kilogramu svoje telesne težine dnevno. To znači da žena teška 60 kg treba da unese najmanje 60 grama proteina, što su dve pileće šnicle, četiri jaja ili tri šoljice kuvanog sočiva. Ako jedete meso ili ribu i druge životinjske proizvode jednom ili dva puta dnevno, verovatno unosite dovoljno proteina, ali ako ste vegetarijanac ili vegan, onda morate da obratite pažnju da unosite dovoljno proteina”, objašnjava Barns.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: