Pirinač dijeta

Pirinač dijeta ili kako se drugačije naziva “Kempnerova dijeta”, jedna je od najstarijih dijeta, koje su se do danas održale i preporučuju se kao najdelotvornije u procesu skidanja viška kilograma, ali i sa efektom očuvanja, pa iz nekog ugla posmatrano i poboljšanja zdravstvenog stanja.

Ovu dijetu, prvi put je osmislio i uveo Valter Kempner, po kome očigledno dijeta i nosi ime, još od trenutka njenog nastanka, davne 1939. godine.

Kada je u pitanju zdravlje, ova dijeta, posebno se preporučuje i korisna je kod osoba koje imaju problema sa povišenim krvnim pritiskom, ali i sa dijabetesom i lošim varenjem.

I ako se to na prvi pogled može zamisliti i zaključiti na osnovu naziva, pirinač dijeta, ipak ne podrazumeva isključivu obavezu da za vreme njenog trajanja jedete isključivo pirinač, več kako je osnovni sastojak pirinča skrob, dozvoljeno je i zapravo preporučljivo jesti namirnice na bazi skroba i to u kombinaciji sa namirnicama sa vitaminskom osnovom.

Pa tako, pirinač dijeta, trebalo bi da izgleda, odnosno bude koncipirana ovako:
Trebala bi da traje sedam dana i da u svih sedam dana bude uključeno dnevno tri obroka, od kojih će svaki sadržati kombinaciju jela na bazi skroba i jela na bazi voća ili povrća, kao i jela na bazi nemasnih mlečnih proizvoda. Konkretno, jelima na bazi skroba, smatra se pirinač, testenina, mahunasto povrće i hleb, dok se jelima na bazi voća ili povrća smatra bilo koja sveža voćka ili povrće, a jelima na bazi nemasnih mlečnih proizvoda, nemasni sir ili šolja mleka ili jogurta.

Pritom, treba se pridržavati određenih razmera obroka, pa tako, kada je u pitanju hleb, dozvoljeno je pojesti jednu krišku hleba po jednom obroku, jednu šolju kuvane testenine po obroku, jednu šolju kuvanog mahunastog povrća po obroku i pola šolje kuvanog pirinča po obroku, sve to bez dodataka i začina i sa veoma malo soli, tek da obrok ima ukus.

Kada je u pitanju voće ili povrće, dozvoljeno je pojesti samo jednu voćku ili povrće po obroku. I kada je u pitanju jelo na bazi nemasnih mlečnih proizvoda dozvoljeno je pojesti jednu krišku nemasnog sira po obroku, ili popiti jednu šolju mleka po obroku ili jednu šolju jogurta, takođe po obroku.

Obroke treba uobličiti tako, da svaki od njih, znači doručak, ručak i večera, tokom svakog od sedam dana trajanja dijete, sadrži ukupno tri namirnice. Jednu na bazi skroba, drugu na bazi voća ili povrća i treću na bazi nemasnih mlečnih proizvoda.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: