Potkožne bubuljice

Potkožne bubuljice su bolne tačke koje se obično pojavljuju kao crvena ispupčenja na koži bez bele glave, odnosno bez pojave gnoja na vrhu. Zato se ne preporučuje tiskanje bubuljica, jer ne samo da će te još više iziritirati bubuljicu, nego će te i odložiti proces ozdravljenja i najgore od svega, našteti koži.

Da bi izbegli pojavljivanje ovih bubuljica, redovno održavajte higijenu lica, pogotovo ako vam se koža dosta masti. Čistite kožu lica odgovarajućim sredstvima za čišćenje prilagođenim vašem tipu kože.

Ukoliko ipak dođe do pojave potkožne bubuljice, neka vam prva pooć bude kesa sa ledom. Stavi malo leda u plastičnu kesu, i to zamotajte u tanak peškir ili krpu. Pritisnite bubuljicu sa ovim desetak minuta, da se smanji upala. Zatim na kožu primenite neki antiseptik, najbolje organskog porekla. U apoteci ili radnjama zdrave hrane nabavite aloe veru, koja se preporučuje za lečenje bubuljica jer je moćan antiseptik i uništava bakterije. Još jedan narodni lek za ovu vrstu upalnih bubuljica je jabukovo sirće. Razblažite ga sa vodom, natopite gazu ili vatu i čistite područje oko bubuljice nekoliko puta u toku dana.

Takođe možete da pokušate sa primenom meda odmah nakon primene hladnog obloga. Med je od velike koristi za kožu jer može da prodre kroz njene dublje slojeve kože i pomogne regeneraciju tkiva.

Umivajte se ujutru i uveče mlakom vodom u koju ste nacedili limunov sok. Prednost limunovog soka je u tome što će isterati toksine iz pora i ubrzati proces izbacivanja štetnih materija nakupljenih ispod kože. Navedeni koraci bi trebalo da pomogne da se smanji upala. Međutim, ako je bubuljica još uvek crvena i bolna i nakon tretmana, pokušajte sa ponovljanjem navedenih tretmana. Ako ni to ne pomogne, uveče naparite lice, kako bi otvorili pore i otčepili lojne žlezde. Zatim nežno cedite bubuljicu koristeći sterilnu gazu. To radite dok gnoj ne postane proziran i potpuno tečan. Nakon toga, primenite hladan oblog kako bi zatvorili pore i sprečili da prljavština dopre do njih.

Preventivne mere formiranja bubuljice su: pranje lica nekoliko puta dnevno, kvalitetna ishrana bogata hranljivim materijama, redovna fizička aktivnost, kao i izbegavanje stresnih situacija i dovoljno sna.

Jako je bitno da vodite računa o svojoj koži lica na vreme, jer u suprotnom mogu nastati ožiljci. Takodje, možete razmisliti i o nekom od mnogobrojnih tretmana ulepšavanja lica kao što su fileri.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: