Prelom kostiju – oporavak

Prelom kosti, bilo da se radi o otvorenom ili zatvorenom prelomu i bilo da je reč o manjoj ili većoj kosti, zahteva što hitniji pregled i intervenciju ortopeda.

Što je stručniji pristup i intervencija ortopeda, to je i oporavak nakon preloma uspešniji, jer ortoped polomljenu kost vraća u koliko je maksimalno moguće prvobitan i odgovarajući položaj, i zatim fiksiranjem u gips, dela tela na kome je kost polomljena i određuje položaj u kome je potrebno da kost sraste.

Da bi kost adekvatno srasla, potrebno je u što većoj meri mirovati i ne izlagati povređeni deo ni najmanjim trzajima, koji bi izazvali neprijatan bol i nepravilnosti tokom srastanja.

U toku perioda srastanja kosti, koji zavisi od stepena, a i vrste preloma, ali i od starosti i kvaliteta kostiju, potrebno je javljati se na neophodne kontrole koje zakazuje i određuje takođe ortoped.

U nekim slučajevima, ukoliko je stepen i oblik preloma teži, potrebno je i zadržavanje na ortopedskom odeljenju i uključivanje bolničkog lečenja, dok je kod lakših oblika preloma, proces oporavka, moguće obavljati kući.

Kako bi proces srastanja bio pravilniji, potrebno je u periodu mirovanja obezbediti adekvatnu ishranu. Ono što posebno pojačava i ubrzava proces srastanja, jeste mešavina 250 ml kiselog mleka i supene kašike mlevenih oraha koji se razmute u kiselom mleku. Potrebno je da ovu mešavinu konzumirate tačno 21 dan, svake večeri pred spavanje.

Ono što treba znati i što je normalno nakon završenog procesa srastanja kosti, jeste da je ukoliko se radilo o prelomu kosti ekstremiteta, potrebno uključiti jedan period odlazaka na fizikalnu terapiju, kako bi se funkcija ekstremiteta vratila u normalu, postepeno.

Nakon potpunog oporavka , ekstremitet ili regiju tela na kojoj je bio prelom, još neko vreme ne treba izlagati trpljenju ili nošenju teškog tereta, ili naglim i grubim pokretima i trzajima.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: