Proširene vene

Posledica loše ishrane i nedovoljnog kretanja, uopšte životnog tempa kakav nam je nametnuo savremeni život, često se ne ispoljavaju odmah, a ostavljaju nesagledive posledice po organizam.

Neke njihove simptome, kao kod proširenih vena, vidimo i jednostavno zanemarimo jer nam ne smetaju, a ne shvatamo da se ispod estetskog, krije mnogo veći problem.

Problem proširenih vena nastaje zbog loše cirkulacije i prevelikog opterećenja nogu, znači usled dugotrajnog sedenja, stajanja, a često velikog uticaja ima i genetski faktor.

Manifestuju se na površinskom sloju kože u vidu izuvijane i dilatirane površne vene koja se javlja na zadnjem delu nogu, najčešće na listovima i tik ispod kolena. Ne predstavljaju problem opasan po zdravlje, ali se tretiraju kao estetski i pre svega sociološki problem jer umanjuju radnu sposobnost obolele osobe. Slabost venskih zidova, kao i činjenica da u uspravnom položaju, pumpajući krv ka srcu suprotno sili zemljine teže, vene čine izrazit napor, dovode do pojave ovog problema. Usled slabosti zidova, koji popuštaju pod opterećenjem, dolazi do iskakanja pojedinih segmenata vena. Svojim nastankom proširene vene dovode do otežanog vraćanja venske krvi u duboke vene i povećanja venskog pritiska u koži i potkožnom tkivu, praćene karakterističnim simptomima i znacima.

Za razliku od primarnih proširenih vena, sekundarne proširene vene predstavljaju komplikaciju oboljenja dubokih i komunikantnih vena usled povećanog protoka i venskog pritiska.

Simptomi nastanka proširenih vena su svakako vidljivi. Mogu se još manifestovati i kao osećaj težine i napetosti u nogama na kraju dana ili posle dužeg stajanja koji nestaje tokom noći ili podizanjem ekstremiteta, svrab na koži i bolni grčevi u mišićima tokom noći, otoci u predelu skočnog zgloba koji se povlače tokom noći ili podizanjem ekstremiteta… Terapija kojoj se pribegava u lakšim slučajevima sastoji se od davanja saveta za primenu niza mera kojima se može sprečiti razvoj bolesti i tegobe bolesnika.

Savetuje seizbegavanje dugog stajanja i sedenja, podizanje ekstremirteta pri odmoru, svakodnevno kretanje, vežbe i bavljenje sportom kojim se aktivira mišićna pumpa ili u krajnjem slučaju, nošenja elastičnih zavoja ili čarapa. Teži slučajev se upućuju na hirurško lečenje.

Da bi sprečili nastanak ovog oboljenja potrebno je da poboljšate celokupnu cirkulaciju organizma, ali i da ozbiljno promenite režim života. To znači da ograničite unos masnoća životinjskog porekla, gaziranih i obojenih pića. Konzumirajte hranu i napitke koji greju kao što su đumbir, crno vino, čaj, beli luk, naravno umereno. Trčite, vozite bicikl, idite na jogu, svakodnevno se šetajte na svežem vazduhu. Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom kako bi ubrzali cirkulaciju i zategli kožu. Potrudite se da se oslobodite ružnih navika, poput pušenja, i čuvajte se stresa.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: