Slepo crevo i njegova operacija

Znamo svi da operacija slepog creva, ukoliko se za nju odlučimo bez nekih posebnih tegoba, predstavlja rutinski zahvat. Iako je u narodu opšte prihvaćen ovaj naziv, on nije pravilan.

Šta je slepo crevo?

Slepo crevo zapravo predstavlja jedan kraj debelog creva koji ima jedan svoj mali i dosta uži nastavak ili ,,crevuljak” dužine par centimetara, koji se slepo završava. Tako da ono što se u narodu zove upala slepog creva je u stvari zapaljenje ovog ,,crevuljka’’ ili medicinski rečeno apendiksa.

Operacija slepog creva

U principu, to je deo organa za varenje koji nema nikakvu funkciju, i koja se uglavnom odstranjuje bez nekih prethodnih tegoba, naročito u mlađem dobu. Ipak, ukoliko se ne odstrani na vreme, u nekim uslovima može prouzrokovati upale koje mogu biti opasne po zdravlje. Tad limfno tkivo zida apendiksa nabuja i dolazi do njegovog zapušenja, što stvara idealne uslove za razvoj zapaljenja. Ukoliko je zapaljenje većeg intenziteta, može doći do pucanja slepog creva, izlivanja njegove sadržine u krvotok i trovanja krvi.

Simptomi upale slepog creva

Simptomi nekih oboljenja, kao što su upala jajnika, trovanje hranom ili kamen u bubregu liče na upalu slepog creva ali ipak to nisu. To su najčešće gubitak apetita i nejasan bol oko pupka. Za bolom idu mučnina i povraćanje, koje prati porast temperature čak i do 40 stepeni. Nakon ovog početnog bola oko pupka, kako bolest napreduje tako se javljaju i jasni simptomi upale apendiksa, a to su bolovi u desnoj preponskoj jami, u slabinama ili ispod rebara, sve u zavisnosti od položaja creva.

Akutna upala slepog creva leči se hirurškim zahvatom , odnosno operativnim uklanjanjem apendiksa. Ne radi se o komplikovanom operativnom zahvatu, ali opet sve zavisi od stadijuma zapaljenja. Ovaj zahvat se može vršiti na dva načina, klasično i laparoskopski. Klasična metoda je i dalje najzastupljenija. Međutim, sve se više praktikuje i laparoskopija koja se radi posebnim instrumentom koji se uvodi kroz ,,rupicu” na stomaku, čime se izbegava otvaranje trbučne duplje i ostavljanje ožiljaka, pa je i oporavak je brži.

Najsigurnija prevencija od ovog oboljenja je pravovremeno eliminisanje apendiksa iz tela. Ukoliko ipak dođe do upale, hirurško odstranjivanje je jedini lek, pod uslovom da nije došlo do pucanja. Ako dođe do pucanja odnosno perforacije slepog creva, tada se gnoj može proširiti po trbušnoj duplji, pa su komplikacije zapravo počele i pre hirurške intervencije. Najvažnije je zapamtiti je da u slučaju pojave ovakvih tegoba ne treba odlagati odlazak kod lekara i podvrgavanje operativnom zahvatu jer blagovremena operacija rešava problem bez posledica.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: