Svi ih žvaću a nećete verovati kada vidite šta se nalazi u žvakaćim gumama!

Da li ste znali da bi neke životinje umrle kada bi progutale žvaku?

Verovatno ste svi svesni da konzumiranjem žvakaćih guma u krvotok unosite mnoge štetne sastojke. Najnovije američko istraživanje je pokazalo gume za žvakanje bez šećera sadrže aspartam, poznatiji kao “slatki otrov” i da se prave od plastičnih otpadaka, poput stvari namenjenih za omekšavanje i zgušnjavanje, sredstava za bojenje,… Polivinil, jedan od glavnih sastojka žvakaćih guma, koristi se za pravljenje lepka. Sada vam se verovatno stvorila slika u glavi kako žvaćete lepak.

Drugi važan sastojak je gumi baza (zbog kojeg je žvaka rastegljiva) i ona može biti prirodna i sintetička. U poslednje vreme, sve više je one sintetičke gumi baze (99 odsto). Žvakaće gume se zaslađuju šećerom iz šećerne trske, kukuriznim sirupom, ali i veštačkim zaslađivačima, među kojima je najzastupljeniji aspartam.

S druge strane, one kao takve mogu imati i pozitivan učinak na zdravlje. Neke gume sadrže ksilitol, prirodni zaslađivač koji pomaže u zaštiti zuba od karijesa. Verovatno većina vas baci žvaku odmah nakon što ona izgubi sladak ukus, ali kada je već zvaćete, radite to pametno. Zadržite je u ustima, jer ćete tako podstaknuti rad pljuvačnih žlezda, a ujedno ćete i čistiti površine zuba. Neki naučnici i akademici posebno ističu njen značaj, tvrdeći da žvakaća guma pospešuje koncentraciju.

Na vama je da odlučite. Možda bi bilo pametno da je žvaćenje onda kada je zaista neophodno.

izvor: Srbija Danas

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: