Upala žučne kese

Žučna kesa je jedan od glavnih ,,čistača’’ u organizmu, pored jetre jer ima njenu pomoćnu funkciju, i kroz nju moraju proći svi toksini pri izlasku iz našeg organizma. Upravo iz razloga što filtrira svaku supstancu koju unesemo u telo, postoji rizik da se vremenom tu nagomilaju opasne materie i izazovu bolne tegobe. Ima ulogu da skladišti žuč, koja je inače produkt jetre, ali i pomaže procesima varenja i resorpcije korisnih materija iz hrane.

Jedno od najčešćih oboljenja žučne kese je prisustvo kamenčića koji se natalože u njoj. Do njihove pojave dovode mnogi faktori, kao što su pol, trudnoća, gojaznost, starost, nasledni činioci, odredjene bolesti i navike u ishrani… U velikom procentu prisustvo kamenčića u žučnoj kesi je bez simptoma, ali oni vrlo često dovode do oboljenja žučne kese u smislu stvaranja akutne ili hronične upale. Kod nekih pacijenata nakon upala koje nisu adekvatno lečene, kamenčići mogu proći u glavni žučni kanal i izazvati njegovo zapušavanje, što dovodi do smanjenog lučenja žuči i pojave „žutice“.

Kamenje iz žuči neće sami po sebi nestati, ali se simptomi bolesti mogu privremeno ukloniti dijetom i određenim lekovima, ali će se oni ponovo javiti i to sa težom kliničkom slikom. Zato je hirurško odstranjivanje žučne kese odnosno laparoskopija, najsigurnije i najkraće lečenje ovog oboljenja, bilo da je akutno ili hronično. Kod ove operacije, u opštoj anesteziji se prave tri do četiri mala uboda kroz koje ulaze instrumenti i kamerica, i za razliku od klasične operacije ne zahteva sečenje prednjih slojeva trbušnog zida. Postoperativni tok je mnogo brzi, manje su šanse za razvoj postoperativne kile. Mogućnost infekcije je takođe mnogo manja nego kod klasičnog hirurškog zahvata.

Nakon operacije pacijent nekoliko sati kasnije može da počne sa unosom tečnosti i lake hrane, a bolnicu napušta istog dana ili sutradan, u zavisnosti od dogovora sa lekarom. Aktivnosti pacijenta zavise od toga kako se on oseća, ali uglavnom već nakon par dana može se vratiti normalnom životu. Dan nakon operacije može da se skine zavoj i da se tušira.

Posle operacije žučne kese dijetalna ishrana nije obavezna, iskustva su različita i teže se mogu svesti na jedinstvena pravila. Nakon operacije, postepeno se vraćajte normalnoj ishrani, uz izbegavanje masnoća, alkohola, ljutog i začinjenog neko vreme.
Koristite potpuno sveže namirnice jer su lakše za varenje od termički obrađenih, ali izbacite lisnato i mahunasto povrće, makar prvih par meseci nakon operacije.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: