Važnost kalcijuma za organizam

Kalcijum spada u bitnije minerale preko potrebne čovekovom telu. Upravo zahvaljujući kalcijumu, zubi i kosti su snažni, bitan je i za kontrakciju mišićnih ćelija, proces lučenja insulina, rad organa za varenje, metabolizam, i ima odličan efekat kada se radi o nervnim ćelijama.

Kalcijum kao saveznik protiv osteoporoze

Osteoporoza se smatra nimalo bezazlenim zdravstvenim problemom, naročito za dame. I premda osteoporoza pogađa većinom žene starije životne dobi, može nastati i kod dama mlađih generacija, pogotovo ako se menstrualno krvarenje ne javlja redovno, te koštana masa može da postane smanjena. Razvitak koštane mase traje 35 do 40 godina. Ali, koštana masa dolazi do maksimuma u periodu od dvanaeste do dvadeset četvrte godine života. Od velikog je značaja da mlade dame unose dovoljno kalcijuma. Svaka odrasla žena, pre nego što nastupi menopauza, trebalo bi da svakog dana unese 1000 miligrama kalcijuma. Nakon menopauze, dame koje se ne leče estrogenom imaju dnevnu potrebu koja iznosi 1500 miligrama kalcijuma.
Pomoćnik u apsorpciji kalcijuma je vitamin D, koji je takođe neophodan.

O sportskoj amenoreji

Pojedine dame koje aktivnije treniraju mogu prevremeno izgubiti menstruaciju, a to se naziva sportskom amenorejom. Nastanak ovog problema uzrokuju mnogi činioci, poput nepravilne ishrane, nedostatka energije, fizičkih stresova, hroničnih i akutnih odstupanja vezano za hormone. U slučaju manjka estrogena, opasnost od osteoporoze raste. Dame kod kojih je prisutna sportska amenoreja trebalo bi da uzimaju dnevnu dozu od 1500 miligrama kalcijuma. Dame kod kojih je prisutna eumenoreja poseduju veću kičmenu masu u odnosu na dame sa amenorejom. Ukoliko ste alergični na laktozu ili je Vaša ishrana striktno vegeterijanska, trebalo bi da obratite pažnju na snabdevanje organizma kalcijumom.

Gde pronaći najveće količine kalcijuma?

U mleku i mlečnim prerađevinama, osliću, sardini, lososu, lešniku, susamu, orahu, šampinjonima, vrganjima, borovnicama, malinama, kupinama, spanaću, zelenoj salati, brokoliju, kelju – krije se pravo obilje kalcijuma.
Osim navedenog, kalcijum se može uzimati i u obliku suplemenata putem tableta.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: