Venerične bolesti

Venerična oboljenja, obuhvataju grupu različitih zaraznih oboljenja koje se stiču i prenose najčešće seksualnim putem.

Najčešće bolesti koje spadaju u grupu veneričnih oboljenja jesu kondilomi odnosno polne bradavice, triper odnosno gonoreja, hlamidija i sida, koja je ujedno i najopasnija, a kao što je već odavno poznato nastaje usled prisustva hiv virusa u krvi.

Uzročnici ovih bolesti su brojne infekcije, nezaštićeni polni odnosi, česta promena partnera, kao i loša lična higijena.
Svaka od nabrojanih vrsta bolesti ima drugačije simptome, i često se drugačije manifestuje kod obolelih osoba u zavisnosti od njihovog pola.

Muškarci često mogu biti prenosioci infekcija, a da bolest u svom razvijenom stadijumu kod njih nije prisutna, dok je progresivnost infekcija i bolesti ovog tipa kod žena znatno brža i veća.

Neke od ovih bolesti imaju spoljne i vidljive simptome i ukazatelje, kao što su osip i crvenilo, izgled iritirane i nadražene kože, pojava pojačanog sekreta i pojava bradavica, dok su kod nekih bolesti simptomi neuočljivi i prisutni su u vidu svraba ili peckanja, pa čak i bola koji se javlja u predelu genitalija, zatim prilikom mokrenja ili tokom trajanja polnog odnosa.

Navedene simptome treba na vreme otkriti, ne treba ih zanemarivati i treba se obratiti lekaru na vreme. Ukoliko se na vreme leče, većina bolesti ne ostavlja trajne posledice, ali ukoliko se venerične bolesti ne leče, mogu prerasti u oblike hroničnih oboljenja i mogu ostaviti trajne posledice na zdravlje, kao što su sterilitet, pojava ranice na grliću materice ili čak pojava karcinoma, koji nastaje kao posledica nelečenih kondiloma, koji izazivaju pojavu HPV virusa, odnosno humanog papiloma virusa, koji je uzročnik nastanka karcinoma.

U cilju prevencije nastajanja polno prenosivih odnosno veneričnih bolesti, i u cilju zaštite svog i tuđeg zdravlja, treba neprekidno voditi računa o svojoj higijeni i upražnjavati isključivo sigurne polne odnose, koji podrazumevaju odnose bez čestih promena partnera i uz upotrebu kondoma kao vida zaštite.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: