Vitamin B1 – Tiamin

Vitamin B1 nosi naziv i ”energetskog vitamina” zato što pomaže da se ugljeni hidrati, belančevine, masnoće i suvišne količine glukoze razgrađuju. Važan je za pravilan transport nervnih impulsa, zdravlje psihe i mišiće. Topi se u vodi.

Ovaj vitamin je zaštitnik čitavom nervnom sistemu od oboljenja ili poremećaja u funkciji. Na taj način, veći unos tiamina može pozitivno da deluje na održavanje psihičke staloženosti. Zbog toga se, posebno deci koja imaju probleme sa uspehom u školi, preporučuje veći unos tiamina.
U dvadesetom veku, tridesetih godina, saznalo se da vitamin B1 ima moć da izleči opaku bolest beri – beri koja za posledicu može imati letalan ishod.
Zato se današnje vreme u pirinač, hleb i brašno dodaju izvesne količine tiamina.

U današnje vreme, manjak ovog vitamina je dosta često posledica alkoholizma.

U nemasnoj svinjetini, mleku, žitaricama, pasulju, grašku, soji i kikirikiju ima mnogo vitamina B1. Ovaj vitamin je osetljiv na termičke obrade, pa se zato iz sveže hrane, kroz kuvanje veći deo B1 vitamina izgubi.

Trudnice i dojilje bi morale da uzimaju veću količinu B1 vitamina. Isto važi i za sportiste, za ljude koji unose previše šećera i rafinisanih ugljenih hidrata kao i za one koji piju mnogo alkohola i čajeva.

Kako čovek stari, tako je organizmu potrebno sve više i više vitamina B1.
Veće količine B1 vitamina pomogle su pojedinim pacijentima koji se leče od Alchajmerove bolesti.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: