Vitamin B2 – Riboflavin

Vitamin B2, koji nosi ime i riboflavin je važan u sintezi energije iz ugljenih hdrata, masti i belančevina. Smatra se i faktorom za rast i disanje ćelija. Učestvuje u gotovo svim metaboličkim procesima organizma.

Ovaj vitamin je neophodan radi zdravlja sluzokože, kože, noktiju i kose. Bez B2 vitamina bi bila onemogućena proizvodnja crvenih krvnih zrnaca, hormona štitne žlezde i kortikosteroida. Veliki značaj ima i za nerve, adrenalinske žlezde i oči.

Koristi se u vidu soli koje se tope u kontaktu sa vodom, najčešće u obliku narandžasto – žutog praška. Pri otopljavanju u vodi, rastvor postaje žut. Ljudi koji praktikuju sportske aktivnosti i koji rade teške fizičke poslove imaju veću potrebu za riboflavinom.

Dnevne potrebe su približno 1,2 mg ovog vitamina. Za muški pol je određeno precizno 1,3 mg a za ženski 1,1 mg vitamina B2 svakog dana.

Kod trudnica, ove potrebe su nešto veće – treba da uzimaju 1,4 do 1,6 mg na dan.

U iznutricama (bubrezima i jetri), ribi, jajima, siru, mleku, kvascu, zelenom povrću i žitaricama sa ljuskom ima mnogo vitamina B2.

Brokoli takođe obiluje vitaminom B2 i biće najbolje da ovu namirnicu skladištite u hladan i taman prostor, radi očuvanja ovog dragocenog vitamina.

Manjak B2 vitamina se često javlja i kod alkoholičara i starijih ljudi. Ukoliko primećujete kožni osip u vidu ljuski, unutar usta i uglova usana pojavu ranica, crvenilo i bol na jeziku i svrab u očima – radi se o znacima koji ukazuju na manjak vitamina B2.

U dodacima ishrani nalazi se mnogo veća količina ovog vitamina nego što iziskuje čovekov organizam. Najbolje je na prvom mestu promeniti ishranu, pa ako to ne pomogne, onda koristiti dodatke.

Trovanje B2 je jako redak slučaj, naročito pri oralnoj upotrebi. Svetlo žuta boja mokraće ukazuje na višak vitamina B2.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: