Vitamin C – Askorbinska kiselina

Vitamin C pomaže ljudskom organizmu da da izbegne ili lakše se izbori sa različitim bolestima, prehladom gripom, kao i da se snizi nivo holesterola.
Zna se i za njegovu delotvornost u borbi sa skorbutom, a pomoćnik je i u lečenju otoka i krvarenja desni, bolova u mišićima i kostima.

Vezano za bolest skorbut, za ovaj vitamin se saznalo u dvadesetim godinama 20 – og veka. Vitamin C se izolovao iz arguma, a otkrio ga je naučnik Albert Szent Gyorgy, za šta je nagrađen Nobelovom nagradom 1937. godine.

Najviše vitamina C nalazi se u: šipku, crnoj ribizli, paprici, peršunu, pomorandži i limunu.
Što se voća tiče, idealno bi bilo da jedete u svežem stanju, a termičke obrade nisu baš dobar izbor.
Veliki manjak ovog vitamina u telu je redak, a blaži manjak je takoreći redovna pojava.

Ukoliko primetite da gubite na telesnoj težini, stalno ste umorni, desni Vam krvare, lako se prehladite i vrlo lako dobijate modrice – verovatno se radi o nedovoljnoj količini vitamina C.

Suvišna količina vitamina C se izbacuje kroz mokraću. U pojedinim slučajevima ljudi obolelih od kancerogenih bolesti, savetuje se konzumiranje količine koja premašuje 1000 miligrama dnevno.

Kada je reč o virusnim bolestima, kao što su AIDS i herpes – obolelima se savetuje konzumiranje većih količina ovog vitamina, radi lakšeg kontrolisanja bolesti.

Vitamin C je od neprikosnovenog značaja za imunitet, ali je važan i za kožu. U potpunom nedostatku C vitamina, ne može doći do sinteze kolagena, a kolagen se nalazi u koži, kostima, hrskavici i zubima. Ukoliko je količina vitamina C u organizmu optimalna, koža će imati zdraviji izgled, a i oporavak od eventualnih povreda će biti lakši i brži.

U slučaju konzumiranja velikih količina ovog vitamina može doći do neželjenih pojava kao što je povraćanje, dijareja, mučnine, kamen u bubregu.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: