Vitamin E – Tokoferol

Vitaminom E je obuhvaćena grupa vitamina koji imaju naziv – tokoferoli. Najbitnije uloge pomenutog vitamina su regulacija funkcionisanja imunog, endokrinog i polnog sistema. Ima svojstva antioksidansa, a i štiti ćelije i tkiva od slobodnih radikala.

Za dobrobit srca i vena, važan je dovoljan unos vitamina E. Dosadašnja praksa je utvrdila da osobe koje unose dovoljno ovog vitamina ređe oboljevaju od srčanih oboljenja i ateroskleroze.

Vitamin E ima moć da razgradi holesterola koji se deponuje u venama. Takođe, ima blagotvoran uticaj na funkciju i zdravlje mozga, te osobe koje unose dovoljno ovog vitamina imaju manji rizik da im se dogodi moždani udar.

Zato toga što razgrađuje holesterol i blokira slobodne radikale, vitamin E pomaže da se izbegnu kancerogene bolesti ili napredak bolesti. Važno je reći da ovaj vitamin ima sposobnost samo da dovede do privremenog poboljšanja, ali ne i da otkloni bolest.

Ukoliko Vam je ishrana pravilna, nema potrebe da vitamin E konzumirate kao dodatak ishrani. Jaja, avokado, iznutrice, morski plodovi, tamno zeleno lisnato povrće su izvori ovog vitamina.

Manjak E vitamina se retko dešava, mada se dešava kod ljudi koji dosta dugo gladuju i premoreni su. Ova pojava, doduše vrlo retko može da nastane i kod beba. Veća konzumacija E vitamina ne bi trebalo da bude toksična, naravno ukoliko se ne radi o enormno velikim dozama.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: