Vitamini u voću

Voće je prirodni izvor mnogih esencijalnih vitamina i hranljivih sastojaka, neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Vitamini iz voća su potrebni za obavljanje biohemijskih reakcija ključnih za ljudski rast i razvoj.

Vitamin A – nalazi se u pomorandžama, lubenicama, kupinama, breskvama, kiviju, jabukama… Ovaj vitamin igra važnu ulogu u reprodukciji ćelija i stvaranju hormona. Takođe je od suštinske važnosti za stimulisanje imunog sistema, pravilan rast razvoj kostiju i zuba, poboljšanje vida i rast kose. Nedostatak ovog važnog vitamina može izazvati bolesti kao što su, noćno slepilo, suvoća kože, slabe kosti, krvarenje desni, ispadanje zuba…

Kompleks B vitamina – Spomenućemo vitamine B1 i B6. Vitamin B1, nalazi se u bananama, kruškama, limunu, malinama, narandžama, grejpfrutu, ananasu… To je važan vitamin neophodan za metabolizam ugljenih hidrata i njihovo pretvaranje u energiju. Takođe je važan za obezbeđivanje normalnog funkcionisanja srca, nervnog sistema i mišića. Dalje, vitamin B6 igra veoma važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina. On igra važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju imunog sistema. Neophodan je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i nesmetano funkcionisanje nervnog sistema. Uglavnom se nalazi u bananama i lubenica.

Vitamin C se obilato nalazi u pomorandžama, jabukama, limunu, šljivama, jagodama, i ostalom crvenom voću. On je antioksidant, odnosno sprečava oksidacija slobodnih radikala i tako štiti tkiva i ćelije od oštećenja. To je važno za formiranje kolagena, hrskavice, krvnih sudova i mišića. On takođe olakšava apsorpciju gvožđa i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Vitamin E je takođe antioksidans koji štiti tkiva od mogućih oštećenja izazvana slobodnim radikalima. Pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca, u procesu cirkulacije i zaštite ćelijske membrane. Vitamin E je takođe od suštinskog značaja za pravilno korišćenje vitamina K.

Voće sadrži vitamine potrebne za vitalne biohemijske reakcije. Nedostatak ovih vitamina može da dovede do pojave raznih bolesti. Pored toga što konzumiranje voća smanjuje rizik od mnogih bolesti, pored vitamina, sadrži i minerale i vlakna, neophodna za zdrav i kvalitetan život.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: