Zapaljenje krajnika

Obično kad se kaže krajnici, prva pomisao je rutinska operacija koja se obavlja kod male dece kako bi se izbegle komplikacije sa njima u tarijem uzrastu. Tu se prvenstveno misli na treći krajnik, za koji još vlada nedoumica da li ga odstraniti ili ne.
Ukoliko ova operacija nije izvedena u mlađem dobu, komplikacije koje i obična upala krajnika može prouzrokovati su mnoge.

Načešće streptokokno oboljenje grla prouzrokuje komplikacije sa kranicima, i ne sme olako da se shvati. Ako se ne leči, može da dovede do teških oboljenja, kao što su zapaljenje bubrega i reumatska groznica. Streptokoka je vrsta bakterije koja se lako prenosi, a koja nekada može i mesecima da bude prisutna u grlu i nosu, ne stvarajući nikakvu „štetu“. Kad se pojave prvi simptome zaraze, kao što su suvo i bolno grlo, visoka temperatura, to je znak da je bolest uzela maha. Ovim bakterijama pogoduje slab imuni sistem, jer se kod zdravih osoba one mogu naći u rezultatima brisa grla, a da dotična nije obolela. To su takozvane kliconoše koje čekaju i najmanji pad imuniteta kako bi napale organizam, nesposoban da se odbrani.

Ukoliko se streptokoka nađe u grlu, u njega ispušta toksine koji izazivaju crvenilo, peckanje i bol. Na krajnicima se vide bele gnojave tačkice, a limfni čvorovi kod vratne žile su osetljivi na dodir. Ovo su prvi znaci upale krajnika, i bolesnik je bez apetita, bled i anksiozan. Pošto slične simptome ima i najobičniji grip, potreban je stručni pregled kako bi se ustanovilo dalje lečenje.

Ako su vaši krajnici i u zdravom stanju i ogromni, i ako remete normalno disanje i uzimanje hrane, ako deca pritom dišete na usta i hrčete noću, treba se odlučiti za operaciju. Takođe, u slučaju da više puta godišnje imate napade gnojne angine, operacija je neophodna. Radi se u totalnoj anesteziji, i što ste stariji nosi veći rizik od komplikacija, pogotovo ukoliko patite od nekog hroničnog oboljenja.

Postoje suprotna mišljenja da li obolele i hronično upaljene krajnike treba operisati ili ne. Ako vam samo stvaraju probleme, naravno da ih ne treba sačuvati po svaku cenu. Zato je bolje na vreme ih operisati i tako sprečiti da upale postanu hronične, nego čekati da se to loše odrazi na vaše celokupno zdravlje. Međutim, operacija ipak treba da bude poslednji korak, i uvek treba prvo pokušati lečenje, naročito kod vrlo male dece, jer su krajnici prva linija odbrane od infekcije, oni su ogledalo dešavanja u organizmu i treba se trudi da se oni očuvaju.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: