Zubni kamenac

Zubni kamenac, predstavlja uočljive naslage na zubima koje nastaju kao posledica mineralizacije pljuvačke i javljaju se najčešće na unutrašnjem delu spoja zuba i gingive, odnosno zubnog mesa. Takođe, zubni kamenac se javlja i sa spoljne strane između zuba i gingive i tada predstavlja poseban problem jer time što je uočljiv daje ružnu sliku vaših zuba i loše predstavlja stepen vaše oralne higijene.

Međutim, ono što je važno napomenuti, jeste da čak i najispravnija i najredovnija oralna higijena ne može u potpunosti da spreči pojavu ovih ružnih naslaga. Razlog tome je što postoje osobe čiji sastav pljuvačke sam po sebi zapravo nosi veću podložnost i predstavlja predispoziciju za mineralizaciju odnosno nastanak kamenca.

Oralna higijena može samo ovu pojavu da ublaži i zato je svakako neophodno redovno je sprovoditi.
Određeni deo uticaja na stvaranje zubnog kamenca ima i vrsta hrane koju unosite, pa tako mekana i retka hrana stvara veći preduslov, dok tvrda hrana manje utiče na to. Razlog tome je što se iz mekanih namirnica lakše i brže oslobađaju mineralni sastojci koji su u njoj sadržani, i tako oslobođeni se zadržavaju u većoj količini unutar vaše pljuvačke i usne duplje, odakle se kasnije talože i pretvaraju u kamenac na zubima.

Zubni kamenac, kada se formira, on najpre ima svetlu i ne toliko uočljivu boju, ali mu uticaj određene hrane i napitaka, kao i duvanski dim, daju tamniju i uočljiviju boju.
Ova ružna pojava na zubima, ne samo da stvara lošu estetsku sliku, već i uzrokuje neprijatan zadah, a ujedno može dovesti i do klimanja ili čak ispadanja zuba, odnosno paradentoze.

Iz pomenutih razloga, zubni kamenac treba redovno uklanjati, a to je moguće odlaskom kod stomatologa, koji primenjuju dva načina skidanja zubnog kamenca.
Prvi način se obavlja ručno, uz anesteziju i upotrebu odgovarajućeg stomatološkog pribora, uz pomoć koga stomatolog uklanja naslage. Ipak, ovaj način uklanjanja je znatno bolniji i neprijatniji u odnosu na drugi način skidanja, koji se obavlja ultrazvučno i bezbolno, bez grubog kontakta sa gingivom, što je slučaj pri upotrebi stomatološkog pribora.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: